Televizyon ve günlük basın facebook'tan daha az tehlikeli değil. Televizyon'da her gün, her dakika vahşet görüntüleri yayınlanıyor; gazeteler insanın içini karartan haberlerle dolu. Neymiş? Günlük hayattan haberdar olmak lazımmış. Yok öyle bir şey... gazeteye ve televizyona karşı olduğumdan değil ama zaten yıllardır zihinler sistemli bir şekilde kirletiliyor. İnternet, diğer medya mecralarının yerini çok hızlı kapmaya başladığı için ciddi bir telaş söz konusu. Çünkü TV ve Gazeteden elde edilen gelir yenir yutulur cinsten değil. O yüzden internetin erişim ucuzluğuna ve
reklam giderlerinin buna göre daha düşük ancak getirisinin yüksek oluşuna iki jenerasyon öncesinin kafasının basmaması normaldir.
Daha önceden de vardı sosyal networkler, hala da bir sürü var, gelecekte de olmaya devam edecek.
gmail, Yahoo ve
Microsoft da yıllardır ellerindeki bilgileri istifliyorlar (belki de satıyorlar, ya da belli bir takım avantajlar karşılığı kullandırıyorlar). Başka siteler de bilgi biriktiriyor. Herkesin kişisel bilgisayarları bilgi dolu. O bilgilere erişilmediği konusunda bir teminat mı var sanki..? Her sosyal network'te olduğu gibi facebook'ta da bir üyelik sözleşmesi var. İnsanların büyük çoğunluğu bu sözleşmeleri doğru dürüst okumadan onaylıyor... Zoque'un da üyelik sözleşmesi var. Kaç kişi üye olduğu sırada o sözleşmeyi okuyarak onayladı acaba? Oranın çok düşük olduğuna eminim ben. Sadece buraya özgü bir durum değil.
Dün de mezun olduğum liseden bir abim bu konuyu açtı. Tam olarak nereye varmak istediği bile belli değildi. "Yani facebook özgür iradeyle verilen kişisel bilgileri, üyelik sözleşmesinde belirttiği gibi satıyorsa veya kullanıyorsa bunun ne sakıncası var?" sorusuna verdiği yanıt içimi daralttı: "sizin için bir sakıncası yoksa söyleyecek bir sözüm yok". Söyleyecek sözün yoksa, fikrini savunmasını beceremiyorsan konuşmaman en iyisi zaten... Bir deli kuyuya taş atıyor, bunu görenler başlıyor geyiğe; sar babam sar. Sanki Beyoğlu'nun arka sokaklarında (
Istanbul'un göbeği) fuhuş yok, sanki televizyonlardaki reklamların hepsi gerçeği yansıtıyor, facebook tü kaka da aleyhine konuşanlar sütten çıkmış ak kaşık.
Ben anlamam facebook falan; oranın gelirinden pay da almıyorum... ama bu kadar çok bağırıp çağıranların samimi olmadıkları konusunda da en ufak şüphem yok. O yüzden bu tartışmaların daha çok ayağına basılanların takımındaki sözcülerin ağzından çıktığına inanıyorum.