paranoyak olmam izlenmediğim anlamına gelmez diye bir söz vardır.
yukarıdaki spam'i okumadım, yazılan yorumlara da aynen katılıyorum. ancak yine de facebook gibi sitelerin dikkatli kullanılması gerektiği taraftarıyım. çünkü ilerde insanın başına -şu anda kestiremeyeceği kadar dolaylı yollardan- bela olabileceğini düşünüyorum. maşallah herkesin listesinde 100'er 200'er arkadaş var. bunlardan kaç tanesi gerçekten arkadaşımız? ne kadar tanıyoruz onları? sırf forumun tekinde adınızı gördüğü için arkadaş ekleyenler var.
yarın öbürgün kapıma polis dayanıp da tanımadığım birinin işlediği suç hakkında beni sorguya çekmeye kalkışırsa şaşırmıycam. çünkü facebook'a bakarak bizi can ciğer kuzu sarması zannedeceğini biliyorum. bu sadece ufacık bir örnek. hayal gücünüze göre çok daha ilginç şeylere varabilirsiniz.
evet bugüne kadar
MSN, windows,
gmail, cart, curt pek çok şey tartışma konusu oldu ancak hiçbiri facebook gibi gündem yaratıp ciddiye alınmadı çünkü hiçbirisi facebook kadar "hepsi bir arada" olmadı. bugüne kadar hiçbir sosyal ağ tanımadığımız birinin fotoğrafını görmekten öteye gidemedi. ben şimdi herhangi birinin yedi ceddiinin profilini çıkarabiliyorum. veya bu forumdan gerçekte hiç görüşmediğim ama listemde olan biri şak diye benim ilkokul 1. sınıf okuma bayramında giymiş olduğum ayakkabının modelini öğrenebiliyor. bu benim kontrolümün dışında. ve unutmayın biz robot değil birer canlı türüyüz, içgüdülerimiz var, geçirmekte olduğumuz evrim sadece genetik değil psikolojiyi de içeriyor ve hızlandırılmış tura girdik gibi bir şey, psikolojimizin kaldırıp kaldıramayacağımız meçhul.
"saklayacak bir şeyleriniz mi var ki?" savunmasını ise mantıklı bulmuyorum. o halde neden akşam olup ışıkları açtığınızda perdeleri çekme gereği duyuyorsunuz? saklayacak bir şeylerim her zaman için vardır. anneme anlatabildiğim bir şeyi babama anlatamam, sevgilime anlatabildiğim bir şeyi aileme anlatamam, arkadaşıma anlatabildiğim bir şeyi öğretmenime anlatamam, vs vs vs ve bu terörist olduğum anlamına gelmiyor.
internet çok yeni, facebook ise daha da yeni. ben şu anki durumu lost dizisine benzetiyorum. yani sonuçları kestiremiyoruz bir şeyler oluyor çok yeni şeyler iyi mi kötü mü karar veremeden yapmak zorundayız sonuçlarını çok daha ilerde gelecekte anlayacağız.