View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 20.12.2007   #11 (permalink)
hayatbilgisayar

hayatbilgisayar's Avatar

Yer: Antalya
Re: Neden TR lokasyonlu sunucular ?

Sunucunun Türkiye'de bulunmasının en büyük avantajı sunucuya her zaman fiziksel olarak müdahale etme şansınızın olmasıdır. Hele sunucunun bulunduğu Data Center ile aynı şehirde iseniz trafiğe bağlı olarak (İstanbul için konuşuyorum) hadi en fazla 2 saatte sunucunuzun yanında olursunuz. Yurtdışında herhangi bir yerde bulunan sunucunuza fiziksel olarak erişiminiz hem zaman hem maliyet bakımından düşünülecek bir durum bile değildir. Bunu önlemek için yurtdışından "Fully Managed" bir sunucu kiralayabilirsiniz, o zaman hem maliyet Türkiye'deki maliyetlerin üstüne çıkacak, hem de ne kadar "Fully" olsa da yine de sunucunuzdaki her programı bilemeyecekleri için Management da tam "Fully" olmayacaktır.

Sadece işletim sistemi ve diğer programlar değil, nadiren olsa da sunucunuzda donanımsal bir sorun da çıkabilir, bunda da tabii ki Türkiye'deki sunucular fiziksel erişim yüzünden yine büyük bir avantaja sahip olacaktır.

Metro Ethernet ise "Urfa'da Oxford vardı da biz mi okumadık" cümlesine karşılık gelen bir durumdur, bizde de Türk Telekom tam rekabete açılsa / açılabilse / açabilseler, bizde de Amerika veya Avrupa gibi en azından 3 - 4 tane sağlam backbone olsa servis sağlayıcılar tabii ki onlardan da hat alacaklar, böylece sadece TT'ye mahkum olmayacaklardır. Ayrıca hiçbir adam gibi servis sağlayıcıda 6 saatlik Metro Ethernet kesintileri olmaz, burada "benim Data Center elemanlarım işini bilir" sistemi işler, hepsinin TT'de adamları vardır. Ve yine ayrıca yurtdışındaki çok büyük servis sağlayıcıların gerçekten 3 - 4 tane yedekli hatları vardır, küçük olanlar genelde 1 veya 2 hat ile çalışırlar, ama bizde olduğu gibi X hosting firması sunucularını o büyük Data Center'a bırakıp tabii ki "bizim şu şu hatlar ile bağlantımız var" gibi bir reklam yapabilir.

9 yıldır bu işi yapan ve bir sürü yerli yabancı firma ile çalışmış biri olarak benim tercihim her zaman Türkiye'deki servis sağlayıcılardır, hele küçük firmalar için yani çok fazla site bulundurmayan veya çok fazla trafiği olmayan firmalar için Türkiye'deki fiyatlar yurtdışına çok yakındır, en azından yukarıda saydığım avantajlar dikkate alınırsa aradaki fark önemsenmeyecek miktarlara gelebilir. Ayda 10.000 veya abartalım 50.000 GB trafiği olan bir hosting firması için tabii ki yurtdışı fiyat bakımından avantajlı olacaktır, ama ayda 1.000 GB'ı geçmeyen bir trafiğiniz varsa en kötü ihtimalle gidip SistemNet'den bir dedicated sunucu kiralarsınız, size eli yüzü düzgün bir PC verirler, üstüne işletim sistemini de kurarlar, siz de mail server, ftp server, vs. programlarınızı kurarsınız, ayda da 150 Dolar + KDV'den fazla vermezsiniz, aylık 1.000 GB veya daha fazlası trafiğiniz de fiyata dahil olur. Bu fiyata yurtdışında fully managed bir sunucu bulmanız çok zordur, bulsanız da size tam destek vermeleri bu fiyata mümkün değildir. Ayrıca sunucunuzu diyelim RackForce'dan kiralasanız bile siteleriniz şak diye açılmaz, buradaki siteler ile aynı hızla açılır.