View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 03.01.2008   #22 (permalink)
tolginho

Yer: İstanbul
Re: Neden TR lokasyonlu sunucular ?

Alıntı:
mrcha0s tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
Anladigim kadariyla serverin TR de olmasinin hiz acisindan buyuk bir avantaji yok.
TR Lokasyon tercih eden kullanicilar genelde co-location yapan kullanicilar bunun sebebide sunucuya fiziksel erisim imkani.
Benim gordugum kadariyla turkiyedeki destek sistemleride oldukca amator kaliyor. 24 saat destek veren firmalar hangileri ? MSN destek den vs bahsetmiyorum adam gibi telefonu arayinca alo diyen gecenin 2 si 3 u bile olsa, support ticket yarattigimda gece 12 de sabaha kadar cevap veren ?
Hayır aksine Türkiye'de olmasının büyük bir avantjı var.

Türkiye'de bir siteye ping attığınızda ortalama 20 ms. de cevap alırsınız. Türkiye'den çok fazla ucuz olmayan Hollanda gibi bir yere ping attığınızda bu süre 90 ms civarıdır. ABD ise 180-250 ms arası cevap verir.

Şimdi ufak bir senaryo yapalım sizle. on tane 50 kb dosya transfer edelim, toplam 500 kb ediyor. Bir türkiyedeki hıza bakalım bir de dışarıdaki.

FTP loglarını anlık gösteren bir ftp programı açın. Mesela Filezilla gözlemlemek için çok iyi bir örnektir.

ABD'de yer alan bir FTP'me bağlandım şu an.

Kendim saydım 4 sn sürdü. FTP klasörüm gelene kadar 10 komut çalıştı. 4sn/10 = 200 ms ediyor. Ki ABD ping sürem ile eşit.

Türkiye'deki bir FTP'yi deniyorum 1 sn bile sürmüyor. Muhtemelen 10x20 = 200 ms sürdü. Saniyenin 5 te biri.

Aynı şekilde karşılıklı haberleşme gerektiren her yerde bu yavaşlama hissedilir. mail transferi, veritabanı transferi, kısmen web sitelerinin açılma hızları...

Nerelerde hissedilmez derseniz, gündüz saatlerinde her yerde hissedilir. Ama en az tek taraflı transferlerde hissedilir. video izlerken stream halinde geldiği için çok fazla hissedilmez, ama orada da yurtdışı bandwidth yetmediği için hızda dalgalanmalar olur. %100 ile gelmez hiçbir zaman.

Aynen Youtube'da olduğu gibi. Mesela Mynet'in VDO bölümü Türkiye'de bir datacenter'dadır. Oradaki video hızlarını test edin. Bir de Youtube'dan video izlemeyi deneyin.

Türkiye'de 24 saat telefon desteğine gelirsek, hosting firmalarından henüz 24 saat destek verenini görmedim. Telefon desteği 24 sat olan yok. Genellikle mesai dışında ticket desteği veriliyor. Çoğunda o bile yok.

Ancak co-location olarak bakarsak o zaman iş değişiyor. Co-location, vps ya da managed sunucu hizmeti alıyorsanız. Hele bu bir datacentersa kesinlikle 7/24 telefon desteği vardır.

Hatta geçen gün bir datacenter'dan teklif aldım, 7/24 bütün servislerin monitör edildiğini ve herhangibirinde aksama olursa saat farketmeksizin telefonla arandığımızı söylediler. Kaldı ki bir datacenter'da 6 ay teknik ekipte çalıştım ve gece gündüz en az 1 kişi telefon başında bekliyordu, sunuculara sürekli müdahele ediyorduk. Birkaç farklı datacenter'da da müşteri ya da müşteri adına bulundum. Onlarda da durum farklı değildi.
tolginho şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin