Konu Başlığı: çizgifilm yapmak
View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 04.01.2008   #2 (permalink)
erdinç

erdinç's Avatar

Yer: Londra
Re: çizgifilm yapmak

Selamlar Oky,

Bahsettiğin filmlere bir bakınca hemen aklıma virtualdub filtreleri geldi. Virtualdub, avi formatındaki videoları işlemek için kullanılan çok popüler bir program. Ben de geçenlerde ilk defa kullandım ve çok beğendim. Kesip biçme, görüntü kalitesi, frame/sn sayısı, sesi videodan çıkarıp yerine başka ses koyma gibi düzenlemelerin yanında yüzlerce filtre uygulayabiliyorsun.

Cartoon filtresi mutlaka vardır diye hemen Google'da cartoon ve virtualdub yazarak arama yaptım. Gerçekten varmış. Aşağıda resimlerle açıklanmış:

http://www.compression.ru/video/cart.../index_en.html

Virtualdub kullanımı çok kolay bir program. Tasarımı biraz basit yapılmış ancak bunun nedeni programın hızlı çalışmak için yaratılmış olması. Çok büyük avi dosyalarını çok kısa sürede işleyebiliyor.

Virttualdub programını kullanabilmek için bilgisayarında avi codecleri yüklenmiş olmalı. Örneğin aşağıdaki linkteki ffdshow bu işi görüyor:
http://www.free-codecs.com/download/FFDShow.htm

Yapman gereken şey bu codec'i yüklemek. Sonra açağıdaki linkten virtualdub programını indirip herhangi bir klasöre koymak. Yalnız dikkat et, programı yüklemiyorsun. Kendin manuel olarak virtualdub isimli bir klasör oluşturup zip dosyasının içindekileri oraya koyuyorsun. Biraz acemi işi bir program gibi gözüküyor ama öyle değil. Virtualdub ücretsiz programlar içinde en iyisi.

Ardından yukarıdaki filtreyi (286kb) indirip virtualdub klasörü içindeki plugins klasörüne koyuyorsun.

Virtualdub programında bütün işlemler filtrelerle yapılıyor. Örneğin filmi siyah beyaz yapmak için özel bir filtre var veya ölçülerini değiştirmek için yine özel bir filtre var.
http://virtualdub.sourceforge.net/

Virtauldub'ı çalıştırınca karşına kocaman boş bir gri ekran çıkıyor. Ne yapacağını kestiremiyorsun. Yapman gereken şey file menüsünden avi dosyasını yüklemek. Zaten dosyayı yükleyince ekranda iki görüntü çıkıyor. Birisi orjinal video, ikinciside değiştirilmiş hali.

Avi formatında veya herhangi bir formatta gerekli videoyu hazırlayınca çizgi filme çevirme işleminde ben yardımcı olabilirim. Virtualdub'a alışman biraz zaman alıbilir.

Bu arada senin sorunla pek alakalı değil ama konuyla biraz ilgili olduğu için belki başkasının işine yarar diye yazıyorum. Daha basit, çizgisel çizgi filmleri flash ile yaratabilirsin. flash'ta aradaki kareleri doldurma özelli var. Herhangi bir hareketin sadece başlangış ve bitiş karelerini seçip motion tween ile aradaki kareleri yaratıyorsun.

flash'ta default kare sayısı saniyede 12 kare oluyor ancak bu çok kaliteli sayılmaz. 15 veya 20 yapmak daha iyi olur.

Bir de movie clip içinde movie clip oynatma (nested movie clip) özelliği var. Örneğin sürekli aynı kanat çırpma hareketini yapan bir kelebeğin aynı zamanda sağa sola uçması gibi. Bu tür görüntülerde sadece gidilen güzergahi seçiyorsun. Herşeyi flash yapıyor. Dolayısıyla vektörlerden veya elle çizilmiş desenlerden yola çıkarak çizgi film yaratmak için flash gayet uygun olur.

Bendeki totaltraining eğitim videolarından birinde bir çizgi film karakterinin konuşturulması ve haraket ettirilmesi çok ayrıntılı bir şekilde (ağız haraketleri, kol haraketleri, mimikler vb.) açıklanmış. Zaten onu izleyince flasha hayran kaldım.

Bu arada flash benim için bir kareli defterin boş sayfası gibi açık seçik bir şey ise, Photoshop da bir karalama kağıdına çiziktirilmiş anlamsız şekiller gibi geliyor.

Mesaj erdinç tarafından 04.01.2008 (09:40) yeniden düzenlendi..
erdinç şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin