Konu Başlığı: çizgifilm yapmak
View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 05.01.2008   #5 (permalink)
erdinç

erdinç's Avatar

Yer: Londra
Re: çizgifilm yapmak

Selamlar Oky,

Virtualdub'ın kullanımı çok basit ancak bir yerde takılırsan help menüsüne bir göz atmanı öneriyorum. Gayet güzel açıklamalar var. Bir de youtube'ta virtualdub konulu videolara bakabilirsin.

Ben programı ilk çalıştırdığımda küçük bir konuda takıldığımı hatırlıyorum. Onu anlatayım:

Cut, copy, paste işlemlerinin yapılabilmesi için o aralığın seçilmesi gerekiyor. Aşağıda en sağdaki iki tuş seçim tuşlarıdır. Varsayalım 10.kare ile 25.kare arasını silmek veya taşımak istiyorsun. 10. karede seçimi başlat (sağdan ikinci) tıklayıp 25. karede seçimi bitir (sağdan birinci) tıklıyorsun. Sonra bildiğimiz cut, copy, paste komutları kullanılıyor.

Aşağıdaki tuşlar arasında bir de üzerinde anahtar olan iki tuş var. Bunlar çok önemli değil. Boş yere kafanı karıştırmasın diye açıklıyorum. Bunlar keyframe tuşları. Normal bir frame ile keyframe arasındaki fark şudur: Bir keyframe'de bütün görüntüler kaydedilir. Sıradan bir frame'de ise sadece bir önceki keyframeden sonra oluşan değişiklikler kaydedilir. Değişmeyen yerler kaydedilmez.

Keyframeler ne kadar sık olursa dosyanın boyutu o kadar büyük olur. Keyframeler daha az sıklıkta olursa dosya boyutu küçülür ancak son kullanıcı filmi oynatırken ileri geri tıkladığında daha uzun süre beklemesi gerekir. Bu nedenle dosya boyutunu düşürmenin bir yolu da keyframe sayısını azaltmaktır.

Şüphesiz ekran görüntüleri sürekli değişiyorsa keyframe sıklığını azaltmak çok işe yaramaz. Örneğin bir otomobilin camından çekilmiş bir filmde görüntüler sürekli komple değişir. Eğer görüntülerin büyük kısmı aynı kalıyorsa keyframe sıklığını azaltmak dosya boyutunu düşürmek için çok işe yarar. Örneğin sabit kamera ile çekilen konuşan bir adam görüntüsü.

Büyük ölçülü filmlerle çalışanlar virtualdub'ta iki filmin yan yana sığmadığını görebilirler. Bu durumda orjinal film (soldaki) ile son halini (sağdaki) yer değiştirmek iyi olur. View > swap panels.

Yukarıda sadece avi formatından bahsetmiştim ama virtualdub başka formatları da destekliyor. Aklımda yanlış kalmış. Open source olduğu için bu programı daha çok seviyorum.
erdinç şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin