Buradaki eleştiriler bence Sun'a "tu kaka" demek için değil, ya da
Microsoft'dan daha kötü bir yaklaşım sergilediği yönünde değil bence.
Şahsım adına hoş bulmadığım taraf şu: Sun sizin de bahsettiğiniz o güzel hadiseleri yaparken kendi geliştirdiği ürünleri açık kaynak kodlu hale getiriyordu. Her ne kadar bir yandan buna mecbur idi ise de (çünkü ayakta kalabilmek,
Microsoft ile rekabet edebilmek için tıpkı şu anda SAP gibi firmaların yapmaya çalıştığı gibi açık kaynak kodlu uygulamalara sahip çıkanları kendi yanına çekmeye çalıştı. Çünkü bu topluluk her geçen gün biraz daha büyüyor. En son
Microsoft da Novell ile anlaşınca kıyamet kopmuştu sanırsam) hepimiz alkışladık bu davranışlarını. Bu diyecek birşeyim yok. Ancak Sun'ın
MySQL'i satın alması bu davranışının tam aksi yönünde bir çaba. Bu kez kendi ürününü değil, büyük bir topluluk tarafından desteklenen, sevilen, kullanılan bir uygulamayı satın aldı. Elbette kendi başına satın almadı, birilerine satar mısın diye sordu o birileri de sattı.
Sun'ın bu davranışını profesyonel anlamda eleştirmek pek mümkün değil elbette. Firmanın daha karlı hale gelebilmesi, yazılım piyasasında daha çok tekelleşebilmesi, yeni bir veritabanı sistemi geliştirmek yerine itibarı ve ünü yerinde olan bir uygulamayı satın alması firma açısından herkesin kabul edebileceği ölçüde rasyonel bir hareket olmalı ki 1 milyar dolara yakın para versinler.
Dolayısıyla Sun'ın bu hareketini
MySQL'e destek verecek,
MySQL ihya olacak gibi algılamanın ve Sun'ın "açık kodlu şu uygulama gelişsin güzelleşsin, ben de buna yatırım yapayım da mutlu olsun herkes" gibi bir düşüncede olduğunu sanmanın yanlış olduğunu düşünüyorum. Ticari bir amaç güdülmese idi, tıpkı şu anda postgreSQL'in sponsoru olduğu gibi
MySQL'in de sponsoru olmaya devam ederdi. Böyle bir sinerji için
MySQL'in ille de Sun Microsystem altına gitmesi gerekmezdi.
Bu nedenlerden ötürü de, salt ticari maksatlarla
MySQL'in satılmasını hoş göremiyorum. Bu konuda Sun'ı hoş görmediğim kadar,
MySQL'in arkasındaki firmayı da hoş göremiyorum.
MySQL'in arkasında ticari kaygıları olan bir firma olmasaydı, 2. ya da 5. küme oyuncusu olması hiçbir şeyi değiştirmezdi. Çünkü gerçekten "open source" felsefesine sahip bir uygulamayı hazırlayanların, uygulama üzerinden direkt bir kazanç elde etmesi gerekmediği için hangi kümede oynadığının da önemi kalmazdı. Ki freshmeat ya da sourceforge üzerinde binlerce bu durumda olan ve GPL lisanslı uygulama mevcut. Ama ne yazık ki,
MySQL -çaktırmadan- tekelleşme yolunda ağır adımlarla ilerleyen bir firmaya satıldı.
Alan memnun, satan memnun. Bu durumda benim ya da başka birinin eleştiri yapması bir işe yaramıyor, belki duygusal tonlarda yapılan bu eleştiriler manidar bile değil. Ama sonuçta, Sun ve
MySQL biraz benim gibi bir kısım insanın duygularını incitti o kadar.
Çok duygusal davranıyorum bu konuda değil mi

Evet.