Bu konuyu açmamdaki neden aslında şu idi;
Bir müşterim silah.com.tr alan adını almak istediğini söyledi. Bende bu alan adı jenerik olduğu için alamayacağımızı ama yine de konuyu araştıracağımı söyledim. Araştırmalarımda silah.com.tr alan adının zaten biri tarafından alındığını gördüm. Alan firmanın ünvanı silah.com.tr alan adını alabilmesi için yeterli değil. Belki marka alarak bu alan adını tahsis etmiş olabileceğini düşündüm.
Bir patent firması ile yaptığım görüşmede şu bilgilere ulaştım.
1. Belli bir sektöre ait, o sektörü tanımlayan kavramlar için marka verilmiyor. Yani silah sektöründe(tam olarak hangi sektöre girdiğini bilmiyorum) silah markasını alamazsınız.
bilgisayar sektöründe
bilgisayar markasını alamazsınız. vb.
2. nic.tr alan adı tahsisinde marka başvuru dilekçesi ile alan adını kullanıma açıyor. Reddedileceğini bile bile alan adı başvurusu yapıp, başvuru dilekçesi ile alan adını alabilirsiniz. Patent firması: nic.tr itiraz gelmediği müddetçe sizden marka tescil sonucunu istemiyor. diyor. Bu sayede sahip olduğu alan adını birkaç yıldır kullananlar varmış.
3.Sektörü direkt ilgilendiren kavramların marka tescili için; adı direkt ilgilendiren sektörün dışındaki herhangi bir sektörde o markayı alabilirsiniz. Örneğin inşaat sektörü için
bilgisayar markasını alabilirsiniz. Bu sayede
bilgisayar.com.tr alan adını kesin olarak alabilirsiniz.
2. maddedeki yöntem ilerde
sorun çıkacağı muhtemel ve bence etik olmayan bir yol.
3. maddedeki yöntem kesin olmasına karşı bence yine etik olan bir yol değil.
bilgisayar.com.tr alan adını alan bir firma değil. Bireysel olarak alınmış bir alan adı. Dolayısı ile
bilgisayar markasını almış birisi bu kişi. Büyük bir ihtimalle 3. maddedeki yöntemle alınmış bir alan adı gibi geliyor bana.
Öğrendiğim bilgiler ışığında vardığım sonuçlar böyle. Yanlış veya eksik bir bilgi veya yorum varsa lütfen benimle paylaşınız.