Yurt içi ve yurtdışı lokasyonlu sunuculara sahip olan birisi olarak şu yorumda bulunacağım.
- Yurtiçi lokasyonlu sunucumuzu sadece Turkiyedeki ziyaretçilere hitap ettiği için kullanıyoruz. Yaklaşık 3 ay evvel yurtiçi sunucu bulundurma hizmeti almaya başladık ve gördüğümüz fark şu oldu; Sunucumuzda bulunan tek
web sitesinin, TR de olduğu 3 aylık süre içerisinde , yurtdışında olduğu sürenin (11ay ) yaklaşık 3 katı kadar kullanıcıya ulaştı(üye sayısından bahsediyorum sadece)(Sunucu antalyada , metro ethernet kullanan bir datacenterda , yanlış hatırlamıyorsam 10mbit baglantılı , yurtdışı sunucularımız ise 1gbps baglantılılar )
- Fiziksel müdahale kesinlikle çok önemli; Sunucuda bir
sorun çıktıgında telefon açıp yada bizzat gidip yetkili kişiyle gerekli işlemleri yapabilme lüksüne sahibiz.
Tabii ki bu, sadece sürekli açık kalmasını istediğimiz bir websitesi için geçerli. Yurtdışında ki sunucularımız(kiraladığımız sunucularımız) Netdirekt de bulunuyor ve bir power supply yanması sorununu 15dk gibi kısa bir sürede müdahale edebiliyorlar.
-
web sunucusu degilde database sunucusu , yada farklı bir uygulama için kullanacaksanız (düşük trafikli ama erişim hızının önem taşıdığı bir sunucu olarak diyelim ) kesinlikle yurtiçi lokasyon önemli.
Sanırım burda önemli olan hedef kitle.. Yurtiçindeki bir sunucu Türkiyeden yapılan ziyaretlerde gerçekten çok hızlı diger yandan eger hedef kitleniz yabancı kullanıcıysa yurtiçi lokasyon gercekten gereksiz ve masraflı gibi geliyor bana.
Ek olarak şunu da belirtmek istiyorum , kod güvenligi konusunda zamanında yaşadıgımız bir tecrübe , co-location yapılan bir sunucumuzun(ankara da isim yapmış bir firmanın datacenterında) , arızalanması üzerine , gerekli onarım için talepde bulunmamızın ardından , bırakın sunucuyu geri aktive etmeyi , alan adresimiz çalınmıştır... (sunucudaki şifre içeren
PHP ...vb dosyalardaki şifrelerin godaddy de denenmesi üzerine bitanesi tutmuş ve bu haysiyetsiz insan/insanlar günlük 40k üzeri tekili bulunan bir alan adını müstehcen ama kendilerine ait olan bir siteye yönlendirmişlerdir).
Yani alan adını bile çalmaya cesaret ediyorlarsa , kendi sunucunuz bile olsa kodlarınızı encode etmeden kendi
bilgisayarınız dışındaki bir bilgisayara yüklememenizi şiddetle tavsiye ederim...
Lafın kısası ; hedef kitle göz önünde bulundurularak lokasyon seçiminin faydasının olacağına inanıyorum.
Not:
Google sonuc hiyerarşisinin lokasyon ile hiç bir alakasının olmadıgını düşünüyorum, birçok TR lokasyonlu siteyi kendi anahtar kelimelerinde 2. hatta 3. duruma düşürebilen , yurtdışı lokasyonlu sitelerimiz mevcut. Bu konuda herşey
SEO da bitiyor sanırım