Konu Başlığı: Domain Satış Usulü
View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 02.02.2008   #2 (permalink)
erdinç

erdinç's Avatar

Yer: Londra
Re: Domain Satış Usulü

Merhaba,

Ben sürekli domain alım satımı yapıyorum. Son bir yıl içinde onlarca domain sattım. Bunlardan bir kısmı yüksek fiyatlı ve başka ülkede bulunan kişilerle yaptığım alışverişlerdi. O nedenle bu soruya cevap verebilirim.

İlk olarak şunu açığa kavuşturalım. Alışverişi profesyonel bir şekilde yapacaksın. Yani, "ben parayı göndereyim sonra karşı taraf domaini gönderir. Eğer göndermezse ben yapacağımı bilirim" şeklinde bu işler olmuyor. Bunlar kafası çalışan ve sorunlardan uzak duran birinin yaklaşımı olamaz.

Domaincilikte aracı kurumlar vardır. Onlarla çalışacaksın. Tabii bu işlerde biraz komisyon, banka masrafları falan oluyor ancak o kadar olur.

250 dolar ve altı satışlarda en uygun aracı kurum namecheap.com 'un marketplace hizmetidir. Bunu kullanmak için izlenecek yol şu:
1. Domainin sahibi domaini namecheap.com sitesine transfer eder. Bu 4 gün sürer ve 10 dolara mal olur.
2. Sen namecheap'ta kendine bir hesap açarsın.
3. Satıcı domaini namechaap sitesinde satışa çıkarır. Satışa çıkarırken maximum 250 fiyat verilebiliyor.
4. Sen namecheap sitesinde satış sayfasını arayı bulursun. Bu linkten son listelenenlere bak: http://www.namecheap.com/marketplace/
5. Sen o sayfada domaini sepete atıp ödemeyi namecheap'a yaparsın ve ödemeyi yaptığın an domain otomatik olarak senin hesabına geçer. Namecheap güvenilir bir firmadır. Kredi kartınla ödeyebilirsin veya Paypal kullanabilirsin.
6. Namecheap satıcıdan %10 komisyon keser. Yani satıcının hesabına 225 usd aktarılır.
Bu yöntemle domaini bir haftadan kısa sürede alırsın. Eğer domain zaten NC'ta ise hemen alabilirsin.

250 dolar üzeri alışverişlerde 2 seçenek var: escrow.com veya sedo.com
Eskiden sedo yavaş çalışıyordu ancak şimdilerde işlem süresi 10 gün ile iki hafta arasında sürüyor.
Escrow.com genellikle daha hızlıdır ve işlemler 4 gün ile 7 gün içinde biter.

Sedo İngilizce konuşmayan ama Almanca, Fransızca veya İspanyolca konuşan kişilerle alışverişlerde iyi oluyor çünkü aynı paneli farklı dillerde izleyebiliyorsun.

Eğer domain bilinen büyük firmalardan birindeyse (tahminen ilk 40-50 firma arasında ise) sedo domaini kendi üzerine alır.
Yani şu şekilde oluyor:
1. Satıcı domaini sedo'da satışa çıkarır.
2. Alıcı sedo'ya üye olur ve domainin sedo'daki satış sayfasından işlemleri başlatır.
3. Anlaşma durumunda alıcı parayı sedo'ya yatırır.
4. Sedo birkaç gün süresince paranı kaynağının güvenli olduğunu kontrol eder.
5. Satıcı domaini domain bulunduğu firmadaki sedo hesabına aktarır. Bu işlemler sedo temsilcisi tarafından takip ediliyor. Sedo'da her satış bir satış temsilcisi tarafından yapılıyor. Yani her domain satışını takip eden belli bir sedo temsilcisi var. Sedo temsilcisi her iki tarafa da her aşamada email gönderip bilgi veriyor. Zaten olup biteni sedo panelilnden de izleyebiliyorsun.
5. Sedo domaini kendi hesabından alıcının hesabına aktarır.
6. Sedo parayı satıcıya aktarır. Burada sedo Paypal ile dünyanın her yerine para gönderebiliyor. Ben Paypal'e bu işlerde hiç komisyon ödemiyorum. Ama kolaylık olsun diye yüksek miktarlı satışlarda banka hesabıma aktarılmasını istiyorum. Sedo banka hesabıma yatırıyor.
7. sedo'da bütün komisyonları satıcı öder. Eğer domain sedo'da park halindeyse komisyon satıcı için %10 olur.

Escrow.com yine sedo'ya benzer çalışan bir firma. Escrow domaini satıcıdan kendi hesabına geçirip sonra alıcıya devretmiyor ama escrow yine de güvenli bir kurum çünkü orada gerçek adını kullanmak zorundasın. Yoksa zaten para alışverişleri gerçekleşmiyor. Escrow kimlik bilgileri konusunda hassas. Kredi kartı ile ödersen senden kartın ön yüzünü ve kimliğini isteyebilirler. Banka ile eft yaparsan sorun yok ama banka yoluyla zaten gerçek adını kullanmak zorundasır. Anlayacağın escrow güvenlik konusunu kimlik bilgilerine önem vererek çözüyor.

Eğer karşı tarafla yüz göz olmak istemiyorsanız ve kimliğinizi gizli tutmanız gereken bir alışveriş varsa sedo kullanacaksınız. Escrow'da her iki taraf diğerinin adını soyadını görebiliyor.

Sedo'da ise her iki taraf uydurma isimlerle alışveriş yapabilir. Zaten Paypal denilen bir olay var. Ama güvenlik sedo'nu domaini kendi üzerine almasıyla sağlanıyor. Tabii domain büyük firmalardan birinde olmalı. Sedo'nun yüzlerce firmada hesabı yok ancak onlarca firmada var.
Escrow'da komisyon oranı alıcı ve satıcı arasında yarı yarıya paylaşılabilir veya satıcı üstlenebilir. Escrow'da işlemi iki taraftan herhangi biri başlatabilir. Ben hem alıcı da olsam satıcı da olsam escrow işlemini kendim başlatmayı seviyorum.

Bence sedo.com kullan. 500 dolar altı için kredi kartı ile ödeyebilirsin. 500 dolar üstü için banka havalesi yapabilirsin.

Satıcı eğer derse ki ben sedo falan anlamam (ki öyle eski kafalı satıcılar var piyasada) o zaman ya sedo.com veya escrow.com'dan birini seç diyeceksin. İkisini de kabul etmiyorum derse kesinlikle vazgeç. Adam seni dolandırmaya çalışıyor olabilir. domain işinde olup da sedo veya escrow ile çalışmayan birine asla güvenmeyeceksin. Prensip olarak hayatta tanımadığın birine karşılığı güvencede olmadan para göndermeyeceksin. O durumda kendine başka domain ara.

Ben escrow'da iki alış, sedo'da ise dokuz satış yaptım. Sedo yavaştır ama sağlamdır. Sedo domaincilerin en iyi bildiği sitedir. Zaten elinde iyi bir domain varsa sedo'ta koyarsın. Alıcı seni öyle bulur.

Bu arada domain küçük veya problemli bir firmada ise söyle satıcıya oradan başka yere alsın. Örneğin moniker.com veya namecheap.com olabilir. Genellikle profesyonel domainciler daha çok moniker ile çalışıyor.

domain alım satımlarında asla yapılmayacak bir işlem de firmalar arası transferdir. Diyelim ki domain godaddy'de ama sen domaini moniker de istiyorsun. O zaman domaini godaddy'de satın alacaksın. Sonradan kendin monikere aktaracaksın veya satıcı kabul derse domaini kendi godaddy hesabından kendi moniker hesabına aktaracak ondan sonra domaini sana satacak. Alışveriş firmalar arası olmamalı.

Dediğim gibi domaincilikte bu işlerin kuralı sedo veya escrow'dur. Hangi domainciye sorsan sana bu ikisini söyler. Hem sedo hem escrow parayı senden alıp satıcının banka hesabına aktarıyor. O nedenle satıcı biraz o siteleri dolaşıp kendisi de bu işin sağlam olduğunu görebilir. Ayrıca sedo Paypal hesabına da yatırıyor.

Mesaj erdinç tarafından 02.02.2008 (03:10) yeniden düzenlendi..
erdinç şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin