bir icerik yonetim sistemi (
CMS) daha cok programa bilgisi ve
yazilim gelistirme metodolojisine uygun tasarlanir ve uretilir. cok cesitli ihtiyaclara yonelik ongoruleri dikkate alan bir altyapisisi mevcuttur. bu olceklenebilirligin maliyeti; isletme esnasinda karmasik surum atlama surecleri, daha fazla tuketilen sistem kaynaklari ve daha fazla bug olusturma ihtimalidir (bkz.
Component-based Scalable Logical Architecture).
bir servis ise spesifik bir amaca hizmet eder ve bu amacin mecrasinda gelisir. servisin zamanla ihtiyac duyacagi nitelikler altyapi tarafindan nadiren desteklenir ve fonksiyonel zenginligi sinirlidir. ancak gelistirme sureci daha az hacme sahip oldugundan basit ve nispeten sorunsuzdur (bkz.
Agile software development).
bu onbilgiler isiginda
Joomla karmasik fakat bir cok fonksiyona sahip, ongoruleri genis ve kapsayici bir uygulamadir. haklisiniz
Joomla parcalardan olusur. cunku esasen
Joomla (ya da herhangi bir
CMS) bilgiyi en yalin hali ile sunmak yerine enerjisini kullanicinin her talebini karsilamaya yonlendirmistir.
CMS bilesenleri arasindaki iliskiyi kurmak ve anlamli bir sunus (
SEO tarayicilar ve akilli icerik yorumlayicilar tarafindan) ortaya koymak size duser. bu birlestiricilik gorevi tecrube ve cognitive (bilissellik ve idrak diye cevireyim) gerektirir. bir icerik yonetim sistemi editoru olmak zaman ve calismanin karsiligidir.
oysa
Wordpress sizin sunumunuzun kolaylikla anlamlandirilmasini saglayacak native kaynaklara sahiptir.
suraya variyoruz, egerki omrunuzun herhang bir zamaninda
web programlama ogrenip ihtiyaclarinizi kendiniz karsilayacak iseniz bir servis (
Wordpress)'e, yok programlamadan ve fonksiyonlari saglamaktan kacayim ( bunu nasil olsa bana urunum sunar ve), icerik ve gorsellikte kalayim diyor iseneiz joomlaya yonelmeniz dogru olur.
elestirisi yuksek olabilecek ve tartisilabilir bir diger bir cozum ise
Microsoft teknolojileridir (ben boyle hareket ettim):
Microsoft urunleri profesyonelliginizi daha da arttirmaniza neden olur(*). microsoftun paket
CMS cozumu sharepointtir. orta olcekli isletmelerin is akisindan, musteri iliskileri yonetimine kadar uzanan cozumler uretmenizi saglar.
web yayinciligi icin cok sik kullanilmaz ancak urun uzmanliginiz, aynen sap uzmanligina karsilik gelir.
dotnetnuke ise
Microsoft teknolojilerinin kullanildigi acik kaynak kodlu bir icerik yonetim sistemidir. oldukca karisiktir ancak dokumante edilmistir. ciddi gelistiricileri ve ticari kaynaklari vardir. eger ki zamanla bir programci olmak istiyor iseniz bu urune yonelip, uzmanlginizi surdururken (bu isten para kazanmaya devam ederken)
yazilim gelistirmeye de girmis olursunuz.
dipnot:
* cesarete ve objektiflige saygi ile kabul edelim:
Microsoft ticari urunlerinin kullanimini ve urettigi
ASP.net ms
SQL server, sharepoint, linq, c# gibi teknolojilerin (bence bunlar teknoloji degilir.) yayginligini desteklemek ve arttirmak uzere; insanlari egitimler, kurslar, teknik dokumanlar ile ucretine mukabil cesaretlendirmekte, diger rakip calisanlardan ayirmaktadir. open sorce bir
CMS uzmanliginizi veya
PHP deveopleri oldugunuzu bir sertifika ile ispatlayamazsiniz ancak
Microsoft ucretine mukabil bunlari saglayan yaygin kurslar, sinavlar ve etiketler saglar.