Konu Başlığı: domain piyasası
View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 04.04.2008   #78 (permalink)
Punisher999

Punisher999's Avatar

Re: domain piyasası

öncelikle yazılanları okuyunca domain konusunu nasıl atladığıma (1994'te yurtdışından internet erişimi olan biri olarak) kızıyorum. gerçekten harika bir iş kolu oluşmuş ve bizden de bu alanda faaliyet gösterenlerin olduğunu bilmek çok güzel.

benim soracağım ise öncelikle @erdinç'e ve tabi bu konuda yol gösterecek herkese:

bu yazıyı okurken (3-4 gün önce) elimde proje amaçlı alınmış ama hiçbirşey yapmadan tuttuğum domainleri sedo.com da parketme kararı aldım. yani vesile oldu.

para kazandırır düşüncesinden çok deneyim olsun diye de bu işlemleri tamamlayıp 25 domaini sedoda park ettim. İlginçtir bunlardan birine (turkce bir domain ) bir satın alma teklifi geldi.
Teklif edilen rakam 3000 euro. Benim düşüncem ise en az 5000 euro idi. Ama sorun bu değil neticede teklif - karşı teklif ile anlaşılabilir.
Bu kişinin (yabancı kendisi) ilk attığı maildeki kaça satarsın sorusuna ben "teklif topluyorum bu amaçla sedo'ya koydum oradan teklifte bulununuz" demiştim fakat sedo üstünden offer yapmak yerine bu kişi bana mail ile teklifte bulundu. 3000 euroyu burada telaffuz etmiş.
Ama bundan sonrasında şunlaır demiş: (türkçeye çeviriyorum)

Alıntı:
- daha önce domainin için bir değer biçme işlemi yaptın mı? Demek istediğim değer tayini.
bir değerlendirme olmadan (valuation) satış fiyatından emin olamayız. Bunu tekrar satabilmek için bu bizim için çok önemli bir aşama. Tamanen manual olarak bu hizmeti veren gerçek bir firma tayin etmeliyiz. Bu yüzden de ben sadece güvendiğim bağımsız kaynaklardan bu hizmeti kabul ederim.
Hatadan sakınmak adına, bu konuda bir araştırma yaptım ve değer tayin firmaları tespit ettim. (burada isimler vermiş)

Eğer, örneğin değerlendirem çok daha yüksek gelirse, fiyatınızı buna göre ayarlarsınız. Böylece bu daha adil olur. Yine tabi bana bir iskonto yapacağınızı umuyorum.

Bana bu değerlendirmeyi email ile gönderdikten sonra (genellikle 1-2 gün sürüyor değerlendirmeleri) pazarlığımıza devam edebiliriz.
Tercih ettiğiniz ödeme metodu nedir? Escrow.com, uluslararası banka transferi, Paypal.com veya başka birşey?

Umarım en kısa zamanda anlaşırız
Şimdi sorularım şunlar :

1 - bu domain kıymet tayini nedir tam? neye göre yapılır? bu kişi böyle bir firmanın sahibi midir? (bu tip sedoya çıkmış amatörleri avlayan bir hizmet firması olabilir mi? ) bunun bedeli takribi nedir? kim karşılar bu bedeli (alıcı mı yoksa satıcı mı? yani bu konudaki gelenek nedir?)
2 - domainin fiyatını mantıken benim belirlemem gerekmiyor mu? Sektörde bu tip alım satım yapanların önerileri nelerdir?
3 - diyelim anlaştık ödemeyi nasıl almalıyım? sedo ile mi devam etmeliyim yoksa daha menfaatime olan bir yol varmı?
4 - ne noktada dolandırılma riskim var? 3-5 kuruş kazanacağız derken jenerik bir domainden de olmak istemem.
5 - ödemeyi ne şekilde almalıyım? en kolay ve en sancısızı şudur gibi yönlendirmelere ihtiyacım var?

cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim. ve olumlu bir netice elde edip satsam da satmasam da, vesile olduğu için gerek bu konuda bilgi paylaşımı yapanlara gerekse zoque.net'e teşekkür ediyorum.

edit : önceki mesajları okuyunca 3000 euronun iki kelimelik bir türkçe domain için pek mantıklı olmadığı sonucuna vardım. appraisal dolandıcılığı olma olasılığı yüksek sanırım. Yine de görüşlerinizi almak isterim sorularım konusunda. bir de ek yapayım : madem 3000 euroyu gözden çıkarıyorsun bu appraisal olayını sen yaptır eğer kararın almak şeklinde olursa ben o bedeli düşeceğim şeklinde bir öneri getirsem (düz mantık gereği karşı çıkılması imkansız bir öneri bence) niyetini anlamam kolay olmaz mı?

Mesaj Punisher999 tarafından 04.04.2008 (20:35) yeniden düzenlendi.. Açıklama: mesaja ek yapıldı
Punisher999 şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin