View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 12.04.2008   #1 (permalink)
mrcha0s

mrcha0s's Avatar

Yer: Moskova
Internet Sitenizi Tanitmasi Icin Eleman Tutmak (CEP Chief Executive Promoter)

Merhaba,

Biraz degisik gelebilir ama kafamda bazi dusunceler ve sorular var bunlari sizinle paylasmak isterim. Bir kac tane internet sitem var bunlarin bazilari uzerinden direk satis ile gelir elde ediyorum bazilari uzerinden de dolayli yollardan (reklam geliri gibi).

internet sitesini yapiyoruz, testleri bitiriyoruz ve yayin hayatina baslatiyoruz. Bu asamada ziyaretciler 2 farkli yoldan geliyor; birincisi basta Google olmak uzere arama motorlari. Ikincisi ise tiklama veya gosterim basina reklam verdigim siteler. Google da aramalarda ust sirada cikmak garanti degil ve zaman alici bir islem bu yuzden Adwords ile taktive yapmaniz gerekiyor buda ikinci yola giriyor. Yani yeni acilan TICARI bir sitenin tanitimi ancak reklam ile oluyor. Buda bence tasima su ile degirmen dondurmeye benziyor. Soyleki bazi konularda reklam ucretleri ucmus durumda. Mesela bir hosting satisi yapan siteniz varki bu sektorun suyu cikmis durumda. Eger yeni bir site ise ve marka taninirligi yok ise sizin reklam ve kampanyalar ile kullaniciyi cekmeniz gerekiyor. Reklami Google Adwords e verdiginiz taktirde kullanicaginiz ilk sozcuklerden biri hosting dir karisiniza rakip olara godady gibi buyuk butceli kampanyalar cikiyor ve tiklama basina maliyetiniz 50 cent den asagi olmuyor. Diger bir durum ise yerel kullanicilari dusunup Hostbul a reklam verdiginizde bazen tiklama basina 1.30 YTL odediginiz. Bu tiklamanin satisa donusme olasiligi ve hosting gibi piyasanin dibe vurdugu sektordeki kar oranlari dusunulurse zarar etme olasiliginiz cok yuksek. Diger bir site ise kullanicilarina ucretsiz servis sunan veya icerik sunan reklam ile gelir elde edensite modeli. Bu sitenin sansi ticari siteye gore biraz daha yuksek cunku forumlarda ve diger tartisma ortamlarinda rahatca siteden bahsedebiliyorsunuz cok fazla uyari almiyorsunuz. Fakat yine hatri sayilir bir kullanici cekip carki dondurmek icin reklam vermek gerekiyor. Ne yazikki benim yaptigim calismalarin cogunda da reklam bitince cark yavasliyor yani tasima su ile degirmen dondurmeye devam ediyoruz. Tabi burada benim yaptigim sitelerin basarisida tartisma konusu olabilir ama cevremdeki insanlarda benzer durumda sikayetci.
Bu kadar dert yandikdan sonra esas konuya geliyorum.
Siteleri gelistirirken genellikle programci ve tasarimcilardan yardim aliyorum belli isleri tasere ediyorum (daha havali bir sekilde soylemek gerekirse outsource). Tabi site bittikden sonra birinin bu siteyi modere etmesi gerekiyor unun icinde freelance evinden calisicak insanlarla anlasiyorum.
Simdi bir eksigi fark ettim benim bu siteleri moderete eden elemanlar disinda ayrica promote edicek elemanlara ihtiyacim var. Belli ortamlarda siteyi taniticak siteye kullanici cekebilmek icin yontemler gelistiricek gerekirse icerigi yonlendiricek elemanlar. Bu tur bi isi kime verebilirim diye aklimda bir soru var daha da detaylandirmam gerekirse aklimdaki sorular :

1. Profesyonel olarak site tanitimi yapicak bir eleman hangi yontemleri kullanmali ?
2. Bu eleman freelance mi calismali fulltime mi ? Bunu sormamdaki amac bu elemanin calisip calismadigini nasil degerlendiririm ? Basarisini nasil olcerim ?
3. Maas konusuna gelince neye gore ne kadar odeme yapilir ? Bonus veya pirim tarzi sistemler nasil uygulanir.

Bu konudaki dusuncelerinizi merak ediyorum. Yardimci olursaniz sevinirim...

Selamlar