View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 17.04.2008   #11 (permalink)
automatisch

automatisch's Avatar

Yer: Istanbul,TR
Görsel: 38
Re: Çalan: TemplateMonster / Çalınan: Rtelektrik

Öncelikle ben de diğer arkadaşlar gibi, işin çalınmadan çok esinlenme olduğu konusunda hemfikirim. Ferruh'un dediği gibi iki insanın benzer tasarımlar yapması, benzer fikirleri düşünmesi gibi olaylar gayet yaşanabilir.

Fakat templatemonster'cı arkadaşın Rtelektrik'i görüp, ondan esinlendiği, hatta screenshot alıp, background'ını direkt dayadığı yüksek bir ihtimal. Ama buradaki sorun çalıntı ile esinlenme arasındaki farkın, birazda duygulara bağlı olması sanıyorum ki. Yani belki de gameover bu tasarımı kendisi ve/veya arkadaşının gerçekleştirmeseydi, o da bizimle aynı şeyleri söylüyor olacaktı. Bu durumun duygusallıkla direkt bağlantılı olduğunu düşünerek, eren'in bu durumu biraz daha objektif olarak değendirmesi gerektiğini düşünüyorum.

Alıntı:
Arkaplan modelini renkleri tersine çevirerek kullanmış, bizde gölgeler koyu arkaplan açıkken onlarda 2 blok kadar renk farkıyla arka açık, gölgeler koyu renkte.
Ayrıca Eren, çalıntıyı kanıtlamak için sunduğun bu argümanın çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Başka bir sitenin backgroundını(sadece renklerinden bahsediyorum) renk kombinasyonlarını kullanmanın, çalıntı değil esinlenme olduğunu düşünüyorum. Hatta buna inanmak istiyorum Çünkü ben bunu bol bol yapıyorum, insanların benim görmediğim/denemediğim renk kombinasyonlarını kullanmaları, benim için gayet büyük bir ilham kaynağı oluyor. (Üstte direkt dayadığı dedim farkındayım )

Son olarak endişem ise Zoque ile alakalı, bir işin çalıntı olup olmadığını tartıştığımız forumun bu kısmı ve insanların işlerine yorum almak için gönderdikleri site analizi bölümü'nün son zamanlarda Google tarafından baltalandığını düşünüyorum. Çünkü yaptığınız bir tasarım hakkındaki olumsuz görüşlerin ya da firmayı belki de ilgilendirmeyen tamamiyle tasarımı yapan ve üreten firmayla alakalı çalıntı tartışmalarının, kişileri ve firmaları zor durumda bıraktığını düşünüyorum. Son zamanlarda özellikle site analizindeki konuların azalışını öncelikle Google indekslenmesinden ötürü, insanların bu forumlara katılım göstermekte çekindiğinin bir göstergesi gibi. Google'da firmayla/kişiyle/işle alakalı aramalarda forumdaki konuların çıkması bazen pek hoş olmuyor. (Gereksiz ve yanlış bilgi/mesaj içeren durumlardan bahsetmekteyim)

Hatta Lautreamont söylediklerime benzer birşeyi de belirtmişti zamanında forumda. site Analize konu açılmasının azalmasının diğer sebepleri ise futursuz yorumlar ve 'ben oldum'culuk, 'kim beni yorumlayabilir ki' durumları. Konuyu biraz dağıttım gibi ama bahsetmek gerekyior sanıyorum ki, çözümlenmesi gereken problemlerimiz var.

_blog : www.interaktifhareketler.com - "memleketten advergame havadisleri"
automatisch şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin