View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 09.05.2008   #4 (permalink)
BYK

BYK's Avatar

Yer: Ankara
Görsel: 8
Re: Javascript - Nereden Nereye Geldik?

Verdiğiniz syfa oldukça şık olmakla birlikte içerisindeki bulanıklık efekti dışındaki efektlerin sanıyorum tamamı şu anki JavaScript ve CSS ile yapılabilir durumdalar, hatta yapılmış örnekleri de var. Anca buradaki sorun şu, benim anlatmak istediğim JavaScript'in güzellik, tasarım vs. anlamında diğer uygulamaları geçmesi değil, hatta öyle flash uygulamaları gösterirsiniz ki JavaScript ile yapmak imkansızdır.

Burada asıl olay bilginin erişilebilirliği. Örneğin verdiğiniz sitede ben tek bir yazıyı bile seçip kopyalayamıyorum, eğer arkasında yapılmış özel işlemler yoksa Google muhtemelen sayfayı dizinle(ye)miyor, tüm bunlara ek olarak sistemimde flash ile ilgili bir sorunum varsa sayfayı görmem imkansız ve sitenin tamamının yüklenmesini beklemek zorundayım. Tüm bunlar bence erişilebilirliği ve kullanım kolaylığını azaltıyor.

Bu kısımdan bağımsız olarak JavaScript'in ileride çok daha fazla iş yapacağının kanıtı olarak sizlere Jaxer'ı da göstermek istiyorum. Kendisi PHP, ASP.Net gibi sistemlerin pabucunu dama atabilecek kapasitede. Sebebi de tam olarak gerçek, DOM da destekleyen bir JavaScript ve ajax sunucusu olamsı. Yani bu sistem yaygınlaşırsa güzel ve interaktif web siteleri için hem bir sunucu taraflı dil hem de iyi seviyede JavaScript bilmek yerine, sadece JavaScript bilgisine sahip olmak yeterli olacak

Fotoğraf Sergim - www.fototonik.com/madbyk@gmail.com/Denemeler
BYK şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin