View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 09.05.2008   #6 (permalink)
soul

soul's Avatar

Yer: LND
Re: Javascript - Nereden Nereye Geldik?

server-side i javascripte kaptiracagimizi hic sanmiyorum. Tabii ki not dusmek lazim server-side JS yazmak yillardan beri var ama oradaki JS sadece dil olarak. Burada ise DOM dan anlayan server-side koddan bahsediyoruz ki bu ASP.NET Postback gibi tamamen yeni bir konsept.

flash icinde zamaninda serverlar cikardilar ama bu application serverlar hic bir zaman gercekten populer olamadi ya da fazla kullanilmadi. Dolayisiyla her ne kadar yeni frameworkler DOM dan, HTML den, onclick ten laf anlar olsa da sanirim hic bir zaman bu tip yaklasimlar cok genis kullanim alanlari bulamayacaklar ama spesifik konulari cozebilirler.

Erisilebilirlik konusuna siddetle katilsam da JS yi feci sekilde yazan cok insanl oldugunu da gozden kacirmamak lazim. Ben normalde JS kapali olarak interneti kullaniyorum ve o kadar cok site JS olmadan calismiyor ki anlatamam. Eger JS kullaniyorsun en azindan sitenin JS gerektigini belirtmeniz gerekiyor. JS calistiktan sonra da sorunlar olabiliyor. Artik asilmis olsa da mesela klasik sorunlardan biri yeni pencere ozelliginin JS butonlarda calismamasi gibi. Dolayisiyla JS guzel sekilde yazilmadikca erisebilirligi oldurevbiliyor.

Tabii ki browser uyumsuzlugunu ya da PS3, IPhone, Pocket PC vs. gibi handheld ve benzeri cihazlardaki zayif browserlarda patlayan JS konusuna girmiyorum bile.