View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 11.05.2008   #11 (permalink)
soul

soul's Avatar

Yer: LND
Re: Javascript - Nereden Nereye Geldik?

Alıntı:
BYK tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
Güvelik konusunda JavaScript epey yol katetti aslında, bu yüzden bence güvenebilirsin artık. Bunu bir JS sever olarak değil zamanında şifreleme programı yazıp kişisel bilgisayarındaki dosyaları şifreleyen, şimdi de en uyduruk şifresini bile PassPack gibi bir ortamda saklayıp en az 12 haneli yapan bir paranoyak olarak söylüyorum [/i]
Inan bana JavaScript guvenlik konusunda ilerlemiyor tamamen geriliyor Bu genelde JS nin kendi sorunu degil tarayicilarin implementasyon sorunlari ve same-origin policy konusu ile iliskili. Bugunku client-side, tarayici tabanli guvenlik aciklarinin %98 kadari JavaScript ya da 3rd parti bir yazilima dayaniyor. Ek olarak JavaScript' in immutable olmasi, mutemadiyen DoS saldirilarina acik olmasi gibi tarihi sorunlari da var. Ozetle JS internettin guvensiz olmasinin en buyuk nedeni. Ikinci nedeni ise Quicktime, flash gibi tarayicilar uzerinden calisan eklentiler.

Alıntı:
Konu dışı dipnot: Reklam ve envai çeşit sinir bozucu şeyi engellemek için Firefox'un Adblock Plus eklentisini öneriyorum. Uzun zamandır kullanıyorum, rahat ettim resmen
Onu bende kullaniyorum ama bu sekilde ilk defa gordugun siteler ya da yayinlanan listelerde olmayan sitelerde bile reklam gormuyorsun. Bir de sayfalarin render hizi ciddi derecede yukseliyor.

Alıntı:
Sizce ileride Javascript'e bir alternatif çıkacak mı, ve şu an Javascript'te gördüğünüz en büyük eksiklikler neler?
Alternatif cikmaz sanirim, bu tarihten sonra oyle bir degisikligi kaldirmaz web. W3c yeni standartlar uzerinde calisiyor bildigim kadariyla mesela resmi bir File I/O erisim destegi gibi. Bence JS nin en buyuk sorunu ve gucu cok rahat bir syntax i olmasi. Yani delice seyler yapabiliyorsun ve kabul ediyor, Sintaks i corba gibi aklinin ucundan gecmeyecek kodlar calisabiliyor. Bu hem dili cok guclu yapiyor hem de bir acidan zayiflatiyor bence.

Alıntı:
En nihayetinde JavaScript olmasada olur ama olsa daha iyi olur...
Yok canim, JS olmazsa hayat cok daha zor olurdu. gmail gibi uygulamalarin hayatimizi ne kadar rahatlattigini dusununce ozellikle. Dolayisiyla JS olmasaydi herhalde birileri flash in JS ye benzerini cikartip yayinlardi. Ya da herkes flash JS aksiyonlari icin kullanmaya baslardi.