View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 03.06.2008   #19 (permalink)
hayatbilgisayar

hayatbilgisayar's Avatar

Yer: Antalya
Re: Erişim ve yer sağlayıcılar için faaliyet belgesi

Bu konuyu çok açığa vurmak istemiyordum ama Aziz arkadaşımız gibi bilmediği sektörlerde ahkam kesenleri görünce dayanamıyorum. Uluslararası bir firmanın Türkiye şubesinin 5 adet domain'i bende, domain başına yıllık 250 Dolar + KDV fatura kesiyorum, toplam 1 GB hostingleri içinde yıllık 1500 Dolar + KDV fatura kesiyorum. Ama firma ile aramızda gizlilik ve koruma sözleşmesi var, eğer domain'lerden birine bir şey olursa veya web sitelerindeki şifre korumalı alanlar bir şekilde açığa çıkarsa bu kestiğim faturaların 100 misli ceza ödemek zorunda kalacağım. Madem maliyet kazanç konusunda uzman, hesaplasın bakalım benim maliyetimi, dolandırıcı mı oluyorum yoksa az mı fatura kesiyorum.

Onun görüşü ile olaya bakarsak Bauhaus'da Çin malı bir mıknatıslı tornavida 2 YTL iken hemen yanındaki Alman malı bir mıknatıslı tornavida 38 YTL, o 38 YTL'lik tornavidayı satan Bosch firması demek ne dolandırıcı bir firma imiş öğrenmiş olduk.

Amerika, Rusya, İngilitere, vs. gibi ülkelerde de pahalıya domain satmaya çalışan firmalar var, bu kadar yıldır batmadıklarına göre onların da müşterileri var. Tüketici olarak bir malı ucuza alma konusunda son derece haklı, ben de aynı malı nereden ucuza alırım diye sık sık araştırma yaparım. Ama kimseye de kalkıp aynı mal bir yerde 100 lira iken sende niye 175 lira diye sormam, o malı 175 liralık yerden almam biter gider. Bu konudan gidersek İstanbul'un veya büyük illerin en pahalı semtlerinde işyeri açarsanız o oranda büyük müşteri bulma şansınız artar, web tasarım ve hosting şirketlerinin illa ucuz yerlerde küçük dükkanlar açması mı lazım, bu nasıl bir mantıktır anlamadım. Zaten dediği gibi piyasa araştırması yapmadan pahalı bir işyeri açarsanız ve müşteri bulamazsanız kısa bir zamanda da batarsınız, benim serbest piyasa ekonomisi dediğim zaten bu. Müşteri bulursanız domain'i 75 dolara da satarsınız, 750 dolara da, faturanızı kestiğiniz, KDV'sini ve vergisini ödediğiniz sürece gerisi sadece laf-ı güzafdır, yani boş laftır. Ayrıca büyük firmalar ve şirketler ASP PHP vs. gibi konular ile de ilgilenmezler, bilmeleri de gerekmez, isteklerini belirtirler, siz de fiyatınızı verirsiniz, işi istedikleri gibi yaparsanız paranızı da alırsınız, alan da satan da memnun olur. Şirket bu işe 5.000 dolar bütçe ayırmışsa, siz de şirkete 5.000 dolarlık bir teklif verirseniz o işi alırsınız, ondan sonrası ASP olmuş, .net olmuş, Cold Fusion olmuş müşteri onlarla hiç ilgilenmez. Ancak bilgi işlem departmanları vardır, konuya hakimdirler, sizden illa bu projeyi ASP ile istiyoruz derler, o zaman tamam, siz de projeyi ASP ile yaparsanız, yapamazsanız zaten işi veya parayı da alamazsınız.

Bu nedenlerle hiçbir gelişmiş ülkede devlet piyasaya hakim olmaz, hele fiyatlara hiç karışmaz, kuralları koyar, cezai şartları belirler, ondan sonrasını alıcı, satıcı, piyasa şartları, ekonomik şartlar, vs. kendi kendine düzene koyar. Zaten 75 dolara domain satmaya çalışan firma bir zaman sonra batar, piyasa şartlarında satış yapan firma da başarısı oranında ayakta kalır. Ama devlet hiçbir zaman gelip sen niye domain'i 75 dolara satıyorsun diye sormaz, yani devlet bu kadar ayağa düşmez (o ülkeye özgü tarım, veya petrol, veya korunması gereken bazı ürünler hariç tabii ki). Devlet dediğiniz sadece kuralları ve cezai şartları belirler, ticaretin doğasına asla karışmaz. Bunca senedir devlet karıştığı için bakın fındık, çay, zeytin, zeytinyağı gibi ürünlerde bir türlü dünya pazarlarına giremedik, dünyada toplasanız maksimum 10 ülke zeytinyağı üretebiliyor, biz şu an üretimde dünyada 5.ciyiz, anlayın halimizi, girsek de hemen aşağılara düştük, üstüne devlet eli ile pirinçte olduğu gibi bir sürü aracının eline bırakıldık.

Yani uzun lafın kısası olaylara sadece tüketici gözünden bakarsak yanılırız, sonunda o çark dönüp dolaşıp sizi de olumsuz yönde etkiler, olaylara alıcı - satıcı ilişkisi gözü ile bakıp, her iki tarafın da menfaatleri doğrultusunda ticaret yapmak en sağlıklısı olacaktır. Ama pahalı mal satanlar dolandırıcı, kaça mal ediyor ki sattığı fiyata bak gibi görüşler olaylara tek taraflı bakmak olacaktır, bu da memleketimizin ne halde olduğuna iyi bir örnek teşkil edecektir.