View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 05.09.2000   #12 (permalink)
Ozan

Yer: Istanbul/Türkiye
Birlikte çalışma konusunda onlarca kez bu tip tartışmalara katıldım. Internette onlarca yabancı tasarım yayını var. Tüm siteler birbirlerini destekliyor. Shift, Kaliber, Design Graphik gibi kaliteli siteler birbirlerine verdikleri destek ile gün geçtikçe büyüyorlar. Ben de her fırsatta bunu bizlerin de yapması gerektiğini tekrarlıyordum. Fakat artık sürekli bunu söylemekten sıkıldım. Çünkü katıldığım ve başlattığım tartışmalar ile bu tip bir işi yapmak için gerekli olan birçok şeyi öğrenmiş oldum. Kısaca anlatıp sizinle de paylaşmak isterim...

Tanışabilme Olanağı

Yüzyüze tanışabilme, görüşebilme olanağı projenin sağlıklı yürümesi için çok önemlidir. "Nasıl olsa e-posta atabiliyoruz, ICQ'muz da var." diye düşünürseniz hayal kırıklığı ve hüsran sizi bekliyor demektir. Şayet projeye mutlaka katılması gereken kişilerden biri diğerlerinin bulunduğu ilde değilse o il için de farklı birkaç kişinin bulunmasını öneririm. Böylece sözkonusu projenin A Şehri ve B Şehri şeklinde bölümlere ayrılarak çalışması faydalı olabilir.

Katılımcının Kişiliği
:: Ruh Faktörü

Birlikte çalışacak insanlar herşeyden önce girişimci, bu işe vakit ayırabilecek, tam anlamıyla gönül verecek insanlar olmalı. Aksi takdirde ummadığınız kadar büyük hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Projeye katılacak olan kişi, diğer proje üyelerini yarı yolda bırakmayacak niteliklere sahip olmalıdır. Çalışmaya başladığı günkü heyecanını projenin gelişme aşamasında da sürdürebilmelidir.

:: Sorumluluk Duygusu

Projeye katılacak kişiler mutlaka sorumluluk sahibi olmalıdır. Yazıları, gönderilmesi gereken tarihte göndermeli, her işini zamanında, eksiksiz yapmalıdır. Görevini zamanında yerine getirmeyen kişi, diğer proje üyelerini zor durumda bırakacaktır. Bu durum, projenin sağlıklı yürümesine en büyük engellerden biridir.

:: Eşitlik

Proje grubunda kimse kendini diğerinden üstün görmemelidir. "Proje başkanı benim" diyen kişiden bir an önce uzaklaşmak menfaat icabıdır. Aksi takdirde ilerki günlerde bu kişinin başınızı ağrıtacağı kesindir.

:: Karşılıklı Saygı

Proje başkanından reklam sorumlusuna kadar herkes birbirine saygı duymalıdır. Görevini geçerli bir nedenden dolayı yerine getiremeyen kişi, yetkiliye bunu saygı çerçevesi içerisinde açıklayabilmelidir. Karşılıklı saygının tam olarak sağlanmasıyla proje içerisinde tatsızlık ve anlaşmazlık çıkma olasılığı en aza indirilmiş olur.

Çeşitli çalışmalardan ve tartışmalardan gözlemlediğim durumlar bunlar. Konu ne olursa olsun, birlikte çalışmayı düşünüyorsanız yukarıdaki konuları göz önünde bulundurmanızı öneririm.

Sevgilerimle,
İyi Çalışmalar.

Ozan KARAKOÇ

Müzik Kutusu - http://www.muzikkutusu.com
Y3k - http://y3k.roots.gen.tr <!--

[Bu mesaj Ozzy tarafindan yeniden gözden gecirilmistir (05 Eylül 2000).]-->
Ozan şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin