reklam
Dünya'da ve Türkiye'de online
reklam gelirleri (ve
reklam pastasındaki payı) sürekli artıyor.
Ancak yine Dünya'da ve Türkiye'de
reklam alacak
site sayısı da artıyor.
site sayısındaki artış, dolayısıyla ortaya çıkan arzı da artırıyor, arz ve talep arasındaki denge bozulunca da
reklam alabilme olasılığı azalıyor,
reklam fiatları düşüyor.
Onlyreal "Turk.net 15 USD/CPM istiyo bu dünya fiyatlarında 15 kat fazla" demiş. Bu pek doğru gelimiyor bana. Dünya çapında en yüksek CPM fiyatını finans sektörü daha sonrada inşaat sektörü alıyor.(Yanılıyorsam Forrester Research'ün araştırması). İnşaat sektöründeki fiyatları biliyorum. 15-50 arası değişiyor.(tabi tüm bunlar 468x60 banner için geçerli)
Ayrıca sadece webmasterlara hitabeden ASPIN'de CPM 6.64 USD.
reklam vermeye değil almaya dayanıyo. Yani kimse sizin kapınıza gelip hadi bana
reklam ver demiyor. Gidip ikna etmek gerekiyor.
İkna edebilme kabiliyetimiz arttıkça ya da pazarlama ekibi olan pazarlamayı iyi bilen eski ekonomi şirketleri -ekolay gibi- internette
reklam almaya başladıkça Türkiye'deki online
reklam pastası da büyüyecek.
Bu arada CPM ile
reklam almaya çalışan bir
site olarak insanlara CPM i anlatmaktan, onların bunu anlamamasından yorulduk. Biz de aylık reklama geri dönüyoruz
Türkiye'nin üç beş servis ve içerik sağlayıscısından birisinin en üst düzey yöneticisinden yorum: "İnternette
reklam bizim için etkin değil ..TV'ye verdiğimiz reklamda abone sayımızın şu kadar daha arttığını gördük."
Tıklanma oranları (CTR) anlamadığm derecede düşük: Bizden örmnek vereyim ortalama %0.4 civarlarında yani her 1000 bannerdan ancak 4 üne tıklanıyor. Bu bile yüksek br oran sanıyorum.
Bu arada Türkiye'de online ticaret yaparak (B2C anlamında) para kazanan
site - ideefixe'de dahil olmak üzere- yok kanımca.
Amazon ya da diğer sitelere ki Türkiye'de İdeefixe ve Estore uygulor referans vererek para kazanma da büyük bir hayal.
Bugüne kadar 1000'in üstünde tıklanma oldu bizim siteden bu tarz sitelere. Ancak 2.70 dolaralık bir komisyon kazandık şimdiye kadar onu da 25 dolar olmadan alamıyoruz.
Çıkış var mı? Bırakalım mı o zaman bu işi?
Bence çıkış var. Türkiye içinde Türkçe bir siteyle de çıkış var ama doğru modeli bularak, iş planını doğru geliştirerek ancak olabilir.
reklam tek başına bir kurumu ayakta tutmaya bile yetmiyor, bırakınız para kazandırmayı...
En iddialı iş modeli (para kazanma modeli) ile çıkış yapan İxir'di herhalde. Bundan 8-10 ay kadar önce hem İxir hem de SOL'ın isimleri İMKB'de "önümüzdeki dönemde borsaya açılacaklar" listesinde yer alıyordu. Borsaya açılarak karlı olmadığı halde yatırımcısı için cazip hale gelebilecekti.