Konu Başlığı: Web tasarım ücretleri...
View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 12.06.2001   #5 (permalink)
DigiMan

DigiMan's Avatar

Yer: Kocaeli
Ben de senin gibi önceleri bikaç web tasarım şirketinde çalıştım, 6 aydır da tek başıma bu işi yapıyorum. web tasarım piyasasının fiyatları malesef sürekli düşüyor, çünkü önüne gelen web tasarımcısıyım diye çıkıyor. Çok komik paralara, iğrenç siteler yapıp veriyolar; bunlar yüzünden hem para, hem de prestij kaybına uğruyoruz Ayrıca, cidden yapabilen insanların da sayısı hızla artıyor.

Ben asla "şu fiyata web sitesi yaparım" demedim. Bence denmemesi gerekir. Çünkü her müşterinin ihtiyaçları aynı olmaz, ayrıca her müşteriye aynı zaman da harcanmaz. Fiks bir fiyat verenler genelde hepsi aynı şablonda siteler yapıyorlar ama gördüğüm kadarıyla, sen de gayet özgün tasarımlar yapıyorsun.

Sana tavsiyem, ilk başlarda düşük fiyatlı ama elinden geldiğince güzel siteler yap. Zaten insanlar çevrelerine de seni tavsiye edecektir bu sayede. Zamanla fiyatını yükseltirsin.

Fiyat belirleme konusunda da, harcayacağın zamanı baz al. Benden bir web sitesi istendiği zaman, önce yetkililerle bir toplantı ayarlıyorum. Bu toplantıda bütün isteklerini dinleyip, not alıyorum. Bikaç gün sonra da, zamanımı ve emeğimi göz önüne alıp resmi fiyat teklifini veriyorum.

Güncelleme konusunda da, "aynı şablondaki içerik değişiklikleri" ve "aynı şablona sahip yeni sayfalar" için fiyat ver. Değişik şablonun, yeni tasarım yani yeni para anlamına geldiğini müşterine önceden belirt. Bir sözleşme hazırlayıp, imzalatmayı unutma. Benim durumuma düşmeni istemem; 6 aydır alamadığım paralar var

Bu güncelleme fiyatlarını da, örneğin site 10 sayfa ve 250 usd'a yaptın. 250/10=25 usd'a geliyor her sayfa. Eh, tüm tasarımı değiştirmeyeceğine göre, içerik değişimi için sayfa başına 10-15 usd fiyat verebilirsin örneğin.

Ben anlaşırken, ufak-tefek değişiklikler için ücret talep etmeyeceğimi söylüyorum ve uyguluyorum. Müşterinin güvenini kazanmak, başka müşteriler kazanmak için çok önemli bir aşama bence.

İyi çalışmalar.
DigiMan şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin