|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: İstanbul, Türkiye
|
matbaaya gönderilmeden önce dergi tasarımı hakkında birkaç soru
Merhaba, Kulübümüz dergi çıkarmaya karar verdi. Dergi corel'da hazırlandı ancak şöyle bir sorunumuz var, corel kullanmayı bilen kimse yok. bu yüzden iki kişi corel ile biraz boğuştuk. çok zor değilmiş corel'ın pdf converterini gördük daha çok sevindik. bedavadan bir de e-dergimiz olacak Gelelim soru(nu)ma, İlk full dergi tasarımım, ve ilk defa corella çalışıyoruım. Corel'da hazırladığımız sayfalarda giyotin payı falan bırakmamız gerekiyor mu? önizleme gibi birşey var orada sayfanın her kenarına kesikli çizgilerle 5 mm civarında bir boşluk bırakılmış. o boşlukları bir türlü yok edemedim, onlar giyotin payı mı? matbaa'ya nasıl teslim etmem gerekiyor. corel hakkında tam bir newbie'yim bu programla niye bu kadar geç tanıştım çıldıracam yarappim, biraz yardımcı olursanız bu iş de hallolacak. +dergi tasarlarken bilmem gereken ipuçları var mı, nelere dikkat etmeliyim?
@Airties Kablosuz İletişim Mesaj Atlantis tarafından 20.04.2006 (09:30) yeniden düzenlendi. |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: LND
|
Bir baskı amatörü olarak (3-5 kartvizit, 3 broşür
) sen esas işi yap matbaa daki kardeşler onu çok güzel şekilde elden geçiriyor ve senin için işi hallediyorlar diyebilirm. Dolayısıyla iyi matbaalarla çalışmak bence çlok önemli.Bir cevap olmaktan öte ek bilgi olarak belirtmek istedim.
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Daha önce de bir kaç defa benzer konu açılmıştı ama tekrardan yazayım.
Öncelikle unutulmaması gereken bir kaç nokta var. - Fotoğrafların RGB modundan CMYK ya dünüştürülmesi. Bunu Corel'de Filters menüsünde Convert to Bitmap ile yapmamız mümkün ama Photoshop'ta yaptıktan sonra Corel'e aktarmak daha sağlıklı. Ayrıca imajların 300 dpi olması baskı kalitesi açısından dikkat edilmesi gereken bir diğer kural. - Yine kullanılan renklerde RGB olup olmadığını kontrol etmek gerekiyor. Sayfada boş bir noktayı sağ tıklayıp document info'dan sayfada ne kadar imaj kullanılmış, hangi yazı tipleri var, RGB imaj ya da grafik mevcut mu hepsini görebilirsin. Edit>Find & Replaces>Replace Objects seçeneğinden "Replace a color or palette" menusunden yapabilirsin. - Son olarak Edit>Select>All Text seçeneğinden bütün textleri seçip Convert to curves (Ctrl+Q) ile curve etmek gerekiyor ve bunu yaptıktan sonra farkli bir isimle kaydedelim ki herhangi bir düzeltmeye ihtiyaç duyduğumuzda işimiz uzamasın. Eğer objelerle birlikte bazı textleri gruplamış isek bunları ungroup yapmamız gerekmekte curve olması için. Bir başka çözüm olarak da matbaaya cd'yi gönderirken kullandığımız fontları da aynı cdye kaydedebiliriz. Bunlar dışında baskı-giyotin payı için yapmamız gerekenler. Öncelikle dergi sayısı ne kadar bilmiyorum ama bunun belirli bir düzen içerisinde montajlanması gerekmekte. Bazı film çıkış atölyeleri bunu güzel bir şekilde yapıyor, bazıları bu iş için ekstra ücret talep ediyor bazıları da yapıyor ama sizin göstereceğiniz kadar önem göstermiyor. Senin Print Preview'den baktığın kısımı kaldırıp kaldırmamanın konuyla ilgisi yoktur. Şöyle anlatayım. Standart kağıt ebatlarımız var. Aklımda olduğu kadarıyla 70*100 (35*50) - 64*90 - 46*82 gibi. Giyotin ve makas payı isi kagida yerlestirdikten sonra birincisi baskı makinesinin baskı esnasında hazırladığımız işin çerçevesine gelmeyecek şekilde kağıdı tutması için gereklidğir ki bunun için 1,5 - 2 cm yeterlidir. Giyotin payı değil ama giyotinin keseceği yerleri belirtmek için mininmum 0.4 mm uzunluğunda kroslar koyabilecek alanlarımızın olması gerekmektedir ayrıca. Aklıma gelenler şimdilik bunlar. Buraya kabaca bir ornek koydum. A4 ebatında 4'lü montajlanmış bir formanın nasıl olacağını. Ferruh'un da belirttiği gibi bunları daha iyi bilip yapan matbaalar var ama her ihtimalde ihtiyacı olan arkadaşlar olabilir diyerek aklıma gelenleri açıklamaya çalıştım. Bu kadar.
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: İstanbul, Türkiye
|
çok sağol bülent, bir de iyi ve ucuz matbaa, hangisini tavsiye edersiniz diye bir soru da ekleyeyim ben bu konuya;) soul daha önce afiş, kartvizit, broşür, vs hep fotoşopta hazırlayıp matbaacıya sadece basma işini bırakıyordum.bakalım bu şekilde nasıl olacak,
@Airties Kablosuz İletişim Mesaj Atlantis tarafından 15.11.2003 (13:07) yeniden düzenlendi. |
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Yer: İsanbul
|
Re: matbaaya gönderilmeden önce dergi tasarımı hakkında birkaç soru
benim de sormak istediğim birşey var...
kitaplarda sırt uzunluğunu nasıl hesaplıyoruz, belli ciltleme tekniklerine göre, kağıtların gramalarına ve çeşidine göre kitap sırtları da farklılık gösteriyor mu? |
|
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
Yer: İsanbul
|
yahu matbaadan format olarak pdf istediler bn de indesign de çalıştığım ufak bir kataloğu pdf olarak kaydettim. yane sayfa sayfa gönderdim. acaba etrafından kaç mm kesim payı bırakmalıydım ya da benim gönrdiğim ebad 145mm*210mm idi, ne kadar küçülebilir bu?
|
|
|
|
|
|
#10 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
normalde standart olarak 4 kenarada ayrı ayrı 3 er mm taşma verilmesi gerekir. 145x210 mm lik bir ölçü çalışman gereken asıl ölçüyse ve sende hiç taşma vermediysen bence telefon açarak rica et halletsinler...sorun olmaz yani...indesign default layout ayarlarında zaten 1 er cm içten pay veriyor sana...eğer bununla oynamadıysan rip e yollarken %104 scale arttırsınlar öyle alsınlar filmi, böylece 1 er cm olan paydan yemiş olacaksın sadece...tabi bunların hepsi tembel işi
...en sağlıklısı bir tel aç rica et 5 dakkalarını almaz
|
|
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
![]() |