|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Re: Package Design
Bildiğim en güzel paket tasarım arşivi Bilkent Üniversitesinin kütüphanesinin Art Room'undadır
Şaka bi yana bi yöntem bulup girmeyi sağlarsan çok faydası dokuncak süper bir arşiv vardır, ben okuldayken ayda bir falan gitmeye çalışıyordum... web de nerde dersen, direk bir arşiv olduğunu sanmıyorum, www.icograda.com www.core77.com http://www.coroflot.com/public/sourc...rms_search.asp www.netdiver.net adreslerinde biraz firmaları tararsan portföylerinde bulabilirsin sanırım.. |
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Yer: izmir
|
Ambalaj Tasarımı hakkında bilmek istediğiniz herşey
Pek yakında siteyi bitirebilirsem. Bu ve buna benzer aranan ambalaja dair herşey olacak. Ancak proje daha çok başinda. Editörler arası networkü kurmaya çalışıyorum. Eğer sizde destek vermek isterseniz. Bana yazın lütfen. Aradığınız konu ile ilgili nette uzun süredir arama yapıyorum ama düzgün birşe bulamadım. Ambalaj ve kurum kimliği konusunda ünlü bir ajans landor Amerikan Ambalaj Müzesi baski linklerde var ama ıvır zıvır. Umarım benim site bu açığı kapatacak. iyi çalışmalar. |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
|
Sagolun arkadaslar,
hardcopy kaynak aramiyorum yoksa gzuel kaynaklar oldugunu biliyorum meragIm internet uzerinde neler oldugunu bulmaktI.ArastIrdIgImda cok bisi bulamadIm evet dediginiz linklerin portfolio larInI biliyorum ama derdim bu degildi.Neyse madem sende boyle bir site acIcaksIn guzel birseyler yapabilirmiyizi dusunmek lazIm. |
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
Ambalaj tasarımıyla ilgili yurt içi ve yurt dışı tasarım çizgilerini takip etmeye çalışıyorum. Özellikle çikolata konusunda Alman ambalaj tasarımlarını merak ediyorum. Üreticiler ürettikleri gıda ürünlerinde belli başlı ülkelerin ürünlerini taklit ediyorlar.
Türkiye dede durum bunun benzeri. Türkiye’de hızla gelişen sektörlerden biri de ambalaj. Özellikle bu yazımızın konusu fleksıble ambalaj sektörü. İş hacimleri, ciroları, kullandıkları malzeme açısından büyük rakamların döndüğü, ofset baskı sisteminden ana renklerin kullanımının dışında farklı bir yerde. Flekso’da kullanılan kauçuk klişe, tiftrukta kullanılan silindir ile 8-10 renk ile basılan ambalajlarla meslek sırlarının çok olduğu, sır gibi saklanan özel tekniklerle bilgilerin hızla yayılmadığı, özellikle saklandığı bir sektör. Bizleride gizemli, saklanan bilgiler cezbettiğinden ambalaj sektörüne el atarak incelemek istedik. Ambalaj sektörünün herşeyi kendine özgü. Kullanılan yazılımları, baskı öncesi aşamada kullanılan Art Pro yazılımıyla da farklılığını ortaya koyuyor. Ambalaj sektörü için özel geliştirilen Art Pro yazılımı yüksek fiyatıyla, gelişmiş baskı hazırlık ve renk özellikleriyle kendini ispatlamış bir durumda. Türkiye’de Art Pro yazılımını kullanan çok az sayıda firma var. Yurt dışında ise Art Pro kullanımı ambalaj sektöründe çok yaygın. Art Pro’dan EPS ve AI dosya uzantılarıyla alınan çalışmalar Corel Draw veya Adobe illustrator programında sağlıklı bir biçimde açıldıktan sonra Türkiye’de yaygın kullanımı olan Macromedia FreeHand ile tekrar düzenlenerek baskıya gönderiliyor. Flekso için yapılan hazırlık genel hatları itibariyle bir çok tasarımcının yabancılık çekmeyeceği bir konu olurken, Gravür baskı için durum daha farklı. Elmas uçlu kalemlerle bakır kaplı silindirlerin üzerine kazıma yöntemiyle yapılan işlem sonucu oluşan nokta değerleri baskı sırasında noktaların yükseklik ve alçaklığına göre malzemenin üzerine basılıyor. Fleksıble ambalaj konusunda hizmet veren firmalar gelirlerinin önemli bir kısmını yurt dışından gelen işlerle sağlamaktadırlar. İhracat ayaklarını güçlendirerek pastadan en büyük payı kapmaya çalışmaktadırlar. Hizmet ve baskı kalitesi konusunda önemli rekabetin olduğu, kalite konusunda flekso yerine biraz daha maliyetli olan gravür baskının tercih edildiği sektörde yurt dışıyla kalite konusunda yarışan firmaların doğmasına neden olmuştur. Flekso’nun duşuk baskı kalitesi ve maliyetlerinin daha aşağıda olmasından tercihleri etkilemektedir. Flekso özellikle gravür baskıya göre ikinci planda olmasından dolayı, flekso üzerine ham madde üretimi yapan, makina ve yan sanayisi bu yarıştan etkilenmiş olmalı ki flekso baskı kalitesini yükseltme çalışmalarına hız katmışlar, özel baskı numunelerinde gravür baskı kalitesini yakaladıklarını iddia etmektirdirler. Flekso tekniğiyle karton ambalaj konusunda çalışmaların yapıldığı, baskının hemen ardından katlama ve kesim apartlarıyla üretim yapan baskı makinalarının geliştirilmesi bu rekabetin sonucu olduğunu düşünüyorum. Bu gelişim doğrultusunda tasarım ihtiyaçlarını ağırlıklı olarak kendi bünyelerinde kurdukları grafik departmanlarında karşılamaktadırlar. Türkiye’de yapılan ambalaj tasarımlarını incelerken ilginç tesadüflere rastlamıyor değiliz. Bir gıda firması piyasa yeni bir ürün sürdükten sonra yaptığı lanslan çalışmaları sonucu artan satışlar neticesinde rakip firmalar ürünü ve ürün tasarımını kopyalayarak ya da fazla esinlenmelerle yükselen satışlarlardan kar elde etmeye çalışıyorlar. Bunun örneklerini market raflarını gezerek gözlemleyebilirsiniz. Ambalaj konusunda giriş niteliği taşıyan bu yazımla ve daha sonraki yazılarımda marketlerin raflarında satılan ürün gruplarını genel olarak inceleyerek ortak tasarım çizgilerini ele alacağız. Ambalaj sektörü Türkiye’de yaygın olamasına rağmen Ambalaj Tasarımcıları ve bu alandaki bilgi sıkıntısı giderilmiş değil. Gıda sektöründe devam eden rekabet, firmaların piyasa sürdükleri yeni ürünler ve bu ürünleri için yaptıkları reklam kampanyaları sonucu diğer rakip firmaların ürünlerini yenileme, durdurdukları reklamları yeniden hareketlendirmeleri, yeni tasarımlarla rekabet ertemeye çalışıyorlar. Büyük üretici firmaların listelerinde yer alan ürün grupları rakip firmalar arasında büyük benzerlik taşımaktadır. Hatta bu benzerlik ambalaj tasarımlarına kadar yansımakta, kullanılan renk, kullanılan ambalaj malzemesi büyük benzerlik taşımaktadır. Gıda ambalajlarında kullanılan renklerin insan psikoloji üzerinde etkileri genel hatlarıyla biliniyor. Sütlü çikolatalar genelde açık renklerde beyaz, krem v.b. tonlarda kullanılırken, çikolatalar kahverengi renkte, ağırlıklı olarak çikolata illüstrasyonunun yanında fındık ile desteklenmiş bir kompozisyonda hazırlanıyordu. Pazara giren Milka markasıyla çikolata, gofret, fındık ezmelerinde kullanılan etiket ve ambalaj tasarımları yeniden düzenlendi. Kahverengi yerine Lila renk hakim oldu. Ambalaj tasarımları sırasında müşteri olan gıda üreticisi siparişinde şu firmanın şu ürününe benzesin, çikolata şu firmanın bu ürünü gibi yönlendirmelerle tasarımcıyı taklit tasarım yapmaya zorlamaktadır. Taklit tasarımların yanısıra var olan bir ambalajın herhangibir parçasının kopyalanarak üretilen yeni tasarımlara da çok rastlıyoruz. Bir ambalajda kullanılan bardak, süt damlası, fındıklar, çikolata illüstrasyonu bir başka ambalajda aynen karşımıza çıkıyor. Bu konuda müşterinin isteklerinin yanısıra ambalajı yapan grafikerinde büyük bir sorumluluğu var. Müştesine bunu ben yaptım diyerek pazarlamasına rağmen kullandığı görseli nereden aldığını gizleyerek üretim sonrası doğacak muhtemel krizleri düşünmüyor. Esinlenme ve tasarım hırsızlığı konusunda en yaygın kullanım alanlarının başında gelen ambalaj sektöründe firmaların olgunlaşmış tasarım çizgilerine rastlayabiliyoruz. Benim özellikle dikkatimi çeken Kent markasının olduğu gıda ürünleri. Kullanılan renkler, tasarımlar aynı havayı veriyor. Milka ürünlerinde de aynı çizgiyi görmek mümkün. Ülker konusunda bu çizgi ne yazık ki yok. Ülker ürünlerinde büyük bir karmaşa gözlemlenebilir. Ülker içim süt üzerinde kullanılan bardağın yine bazı ülker sütlü çikolatalar üzerinde kullanıldığını görebiliriz. Büyük alışevriş marketleri reyonlarında çok daha ucuza satış yapmak amacıyla kendi markalarını taşıyan ürünler çıkarmışlardır. Bu ürünlerin kalitesi ve fiyatı benzerlerinden biraz daha düşük olması, ilk dönemlerde ambalaj tasarımlarının fazla önemsenmemesi sonucu düşük satışların olmasıyla bazı marketler bu türdeki ürünlerinin ambalaj tasarımlarını yenilemeye gitmiştir. Bu ürünler özellikle fiyatları yüksek aynı ürünlerle raflarda yan yana satışa sunulmuştur. Ambalaj tasarımlarıda özellikle benzetilerek müşterinin alım tercihini etkileme amacı güdülmüştür. Lipton çayları özellikle taklit ve sahte ürünlerden dolayı ciddi sorunlar yaşamış bir marka dır. Ambalaj sektöründe taklit edilmekten kaçınmak için özel boyalardan, desenlere, ambalaj malzemelerine kadar farklı seçenekler kullanılıyor. Özellikle gıda sektöründe sahte ambalajlar insan sağlığı açısından büyük tehlike gösterdiğinden grafik tasarımcıların işlerini en iyi şekilde yapmalarının dışında çok daha özel sorumlulukları vardır. Yüksek ücretlere insan sağlığını hiçe sayarak tasarım hizmeti veren grafik tasarımcılar ne yazık ki aramızda bulunmakta. Bu arkadaşlarımızı varlığı ve varlık nedenleri ayrı bir tartışma konusudur. Önümüzdeki sayılarda ambalaj tasarımını branş olarak seçmiş tasarımcıların değerlendirmeleriyle birlikte sektörel düşüncelerini okuyabilirsiniz.
|
|
|
#7 (permalink) |
|
Yer: izmir
|
Bu bilgiler için teşekkürler Ceyhun Bey,
ambalajtasarimi.com' un yazarları arasında sizi de görmek isteriz. (En azindan daha önce bu konu ile ilgili yazmiş olduğunuz yazıların tekrarı şeklinde) ambalajtasarimi.com hakkinda önerileriniz varsa lütfen onlarıda bizimle paylaşın. iyi çalışmalar. saygılar. |
|
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
Amabalaij konusunda yazımdan da anlasılacagi üzere bir arastirma yazı dizisine basliyorum.
Arastirmaci gazetecilik anladigin... Bununla ilgili yazılar ciktiktci gorusebiliriz tabiiki. Mart MacLine sayısında yazı duzenlenmis bir sekilde yayımlanacak. Ayrıca Ambalaj tasarımında uzman, Flekso ve Tifdruk konusunda çalışmış illüstrasyon yeteneğini olan tasarımcı arkadaslar varsa tanısmak isterim. çalıştığım firma bu düzeyde elemanlar arıyor. bilgin olsun. gorusmek üzere.
|
|
|
#10 (permalink) |
|
@zoom -- verdiğiniz adres http://www.ambalajtasarimi.com/ açılmıyor herhalde henüz yapım aşamasında. Siteyi bitirince buradan haber verirseniz sevinirim, iyi çalışmalar.
|
|
|
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!