View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 07.08.2000   #6 (permalink)
Ozan

Yer: Istanbul/Türkiye
Yukarıdaki yazıyı Passion'ın mesajı gelmeden önce yazmıştım. O yüzden bir kez daha söz alma ihtiyacı hissettim.
...

Passion, aramızda konuşurken bu kurallara dikkat edemeyeceğimizden söz etmiş. Ben buna katılmıyorum. Neden diyecek olursanız şu ana kadar hiçbir mesajımda bu tip bir hata yapmadım. En azından yapmamaya özen gösterdim. Böyle bir mazeretin doğru olmadığı görüşündeyim. Ayrıca mazeretler üretmeye başladığınız zaman hedeften şaşarsınız. Bence ne pahasına olursa olsun her mesajımızda, her yazımızda dilimize dikkat etmeliyiz.

"İngilizce'ye kaçmak daha hoş bir duygu herhalde..." cümlesine de kesinlikle katılmıyorum. Günümüzde birçok genç bu düşünceye sahip. Ancak bunun sorumlusu kesinlikle gençlik değil! Kuruyemişçilerin bile adının İngilizce olabildiği günümüzde bu tip düşüncelere sahip gençleri suçlamak biraz haksızlık olur. Fakat "Böyle gelmiş, böyle gider" zihniyetinden bir an önce uzaklaşmamız gerektiği kanaatindeyim. İngilizce'nin daha fiyakalı, daha 'karizmatik' görünmesi olayını biz yarattık. Oysa "tasarım" sözcüğünün "design" sözcüğünden ne farkı olabilir? Üstelik bana kalırsa yazılış estetiği bakımından "tasarım" sözcüğü daha güzel görünüyor. Bunun örneklerini çoğaltabiliriz.

"bilgisayar benim için İngilizce'dir" sözü benim için iki anlam taşıyor. Windows çevirilerindeki rezaleti düşünürsek bu söze katılmamak elde değil. "Madde imi biçemi" gibi anlaşılmaz şeyler görmek yerine İngilizce Windows kullanmak daha mantıklı geliyor çoğu kişiye. Ben de senelerdir İngilizce Windows kullanırım. Çünkü Türkçe sürümdeki çeviriler gerçekten çok anlamsız ve başarısız. "No History" 'nin "Geçmiş Yok" şeklinde çevrilmesi oldukça komik.

Böyle düşünüldüğünde bilgisayarı "İngilizce düşünmek" doğru olabilir. Fakat bir web sitesi hazırlayıp ismi için İngilizce bir sözcük kullanıyorsanız, başlıkların yarısını İngilizce yazıyorsanız bu doğru değildir.

Sevgilerimle,
Ozan KARAKOÇ

Müzik Kutusu - http://www.muzikkutusu.com
Y3k - http://y3k.roots.gen.tr
Ozan şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin