View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 09.01.2002   #10 (permalink)
tosuba

Yer: iST TR
Para kazanmak elbette çok basit anlamı olan bir olay. Nakit girdi sağlamak. Ama konu e-ticaret olunca, internet üzerinden para kazanmak olunca sanıyorum biraz dallandırmak gerekiyor bunu. En azından bir ürün üreten, satan, ya da bunun toptancısı perakendecisi olan, internet üzerinden tanıtım ve satışını yapan bir ticaret kavramı ile, web sitesi üzerinden herhangi bir içerik ile yayın yapan, ziyaretçi kitlesi oluşturan ve bunlara yapılan reklam sayesinde nakit girdisi sağlayan yada kısaca para kazanan şirketler sözkonusu.

Bir adım daha ileri gidersek, ikinci türe yani, reklam üzerinden para kazanan firmalar da sonuçta kimlerden reklam alıyor? Kim bu web sitelerine, neden reklam veriyor? Benim gördüğüm yine internet üzerinden mal ve hizmet satan gerçek anlamda e-ticaret yapan firmalar reklam veriyor. Örneğin itiraf.com' a grafi2k.com ona da başka bir içerik sitesi reklam verirse bu ne derece anlamlı olur? Sonuçta amaç tanıtım yapıp ziyaretçi kazanmak ve reklam alıp nakit sağlamaksa, en başta gidip reklam verme nakit gitmesin yani temelde içerik değil mal ya da hizmet reklama ticarete temel. Bu 2. yol daha alt ve küçük pay.

Incelenmesi gereken bence idefixe yemeksepeti ebay amazon tarzında nakit üzerine oynayan mantık proje şirket geliştirmektir. Siz bir temel oturtursanız, kafanızda, web üzerinde amaç, servis ve altyapı buna hem resmi prosedürü ortadan kaldıran bir ortak bulabilir, hem de (gerekli ise) maddi anlamda bir ortak bulabilirsiniz.

Son aklıma gelen internet üzerinden para kazanma yöntemi de turk.net' in Sabancı Holding ile ortak olması yoluyla sağladığı önemli getiridir. Neden bu tür konulara değinmiyoruz bakim?

Ben, içerik sitelerinin reklam tarifeleri ile ekrandaki reklamların ederini hesaplayıp, onların önemli miktarlarda para kazandığını düşünen insanlara katılmıyorum. Erdil Yaşaroğluna'da bu açıdan şüphe ile yaklaşıyorum. Sonuçta O' nun da beklentisi düşüncesi prestiji var. Bu işlerde para yok battık demesini ümitsiz olduğuna dair mesajlar vereceğini de asla düşünemem. E-ticaret denince aklıma inatla içerik => banner => ziyaret => reklam => köşe olma haricinde şeyler geliyor neden bilmiyorum.
tosuba şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin