View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 09.01.2002   #11 (permalink)
LostPixels

LostPixels's Avatar

Yer: İstanbul
Internet ve Para ?

Aslında internet'ten para kazanma bir sürec bence.
Yani bugunun türkiyesinde hala kredi kartı konusunda kullanıcılar korku icerisindeyken kolay değil tabii ki....
Sürec demekle ifade etmek istediğim şey, zaman içinde belli bir birikimin internet kültürü olarak türk kullanıcısında belleğe kazınması ve yatırımcında bu bilinçaltı kültürüne sinyal gönderebilecek business plan'lar yaratabilmesiyle alakalı.

Bu örneği sadece online örneklerle sınırlamak yanlış olur bence.
Türkiyede bundan 2 sene önce internet içeriği diye birşey yoktu, en azından profesyonel anlamda...İşte oyle bir donemde kurduk biz Plusv2 'nin Content Division'ını... Ve şimdi şirket gelirinin hiçte azımsanmayacak bir kısmı internet içeriğinden geliyor.10 sabit, ve en az 10 da telifli olmak üzere ciddi bir yazar, editor kadrosuna sahip ayrı bir içkurum haline geldi bile 2 sene sonunda...

"Hizmet" sektorunde çalışıyoruz neticede. internet'te bir hizmet. Kullanıcıyı çekmek istiyorsan ona birşeyler vermeli , vereceğini vaat etmeli ya da "communicate" etme eğilimi kullanmalısın. internet'te içerik bu işe yarıyor bence ve Türkiye bu konuda son 2 senede gayet ciddi adımlar attı bence.

Gelelim "kolaylık sağlayalım" amaçlı denemelere...Bence yemeksepeti cok tutacak, - kesinlikle eminim - bir online marketing projesi. Zira kredi kartı kullanmıyorsun , birden fazla mutfaga tek kaynaktan ulaşıyorsun ve istediğin şeyi , istediğin yerden alıyorsun.Daha ne olsun ? Şu an bu işten sadece restauntlar üzerinden yüzde alarak kazanıyorlarsa da bence bunun geleceğinde restaurantlarla promosyon ve promosyon getirisi paylaşımları, üyelik sisteminde yapılacak eklentiler ve web tabanlı reklam/ banner çalışmaları eklenebilir.

Türkiyede bu tarz şeylerin gelişmesi ve paraya dönüşmesi bence normalden daha çok zaman alıyor.Ama yinede 2 yıllık bir süreç içerisinde doğru business plan ve ataklarla bir yerlere gelinebileceğine inanıyorum.

Kullanıcının eğitilmesi de çok önemli. Neticede kullanıcı kolay kullanabildiği, ona göre tepkiler veren, bir bakıma "emphatic" bir web deneyimi yaşamak istiyor. Üretilecek projelerin ve dolayısıyla sitelerinde bu yaklaşımda olması gerekiyor bence.

Bir de " unique" birşey yapıyorsanız, kazanma şansınız daha yüksek. GerekliŞeyler online satışa başladı , dükkana gitmek yerine internetten alabileceksem Lord of the Rings oyuncaklarını daha ne isteyeyim ? Bu birazda "havayı koklamak" ve ona göre strateji belirlemekle ilgili...

Benim bu konuda bir önerim olacak, internet, E-commerce konusunda bir sempozyum , fikir alışverişi , ne dersin adına , bir toplantı yapıp , ciddi adımlar atalım....

Neticede bu işi biryerlere getirecek olanlar yine bizleriz.

ICQ ya da e-mail den bana ulaşabilirsiniz, her konuda yardım ederim.
LostPixels şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin