Risk sermayesi konusunda söylemem gereken ilk şey, bunun bir 'sahtekarlık kurumu' değil, aksine yepyeni bir finans yöntemi olduğu... Tamam Nasdaq çöktü, dot com olayının balonu patladı falan.. Ama nihayetinde VC'ler hala iş yapıyor Amerika ve Avrupa'da. Belki
internet sitelerini değil, yazılımcıları, donanımcıları destekliyorlar, ama hala ayaktalar..
Üstelik bence VC olayı Türkiye'ye fena halde gerekli. Neden? Çünkü Türkiye'de devletin sırtından para kazanmaya alışmış bankalar, kalkıp da 2 ay önce kurulmuş, "Ben Avrupa'ya yazılım satıcam" diyen ve kredi isteyen bir şirketi kapıdan kovar da ondan. Rusya'ya pantolon satmayacağımıza niyetiniz yoksa ve bilişimden para kazanarak yaşamak istiyorsanız bence VC'lere hala ihtiyacınız var.
Peki bu adamlar Türkiye'ye gelir mi? Birincisi, Nasdaq'takis büyük çıkış döneminde, Amerika'daki risk sermayesi şirketleri ufaktan Türkiye'ye ye de gelmeye başlamışlardı. Burada bazıları anılmış, benim aklıma da mesela Gizlihayran.com geliyor; Bob Lessin diye Amerikalı biri VC olarak ortak oldu bu şirkete.
Sonuç: Zoque.com'da
flash,
JavaScript mevzularının yanısıra (Tabi onlar da çok önemli) bu tür ağır konulara giriyor olmak bile önemli bi şey.
Çünkü: Acı gerçeği söyleyeyim, bu devlet ve bu ekonomi, bilişim şirketlerine maaalesef hiç bir zaman destek vermeyecek. Yolumuzu, eğer bulacaksak, kendi çabamızla, el yordamıyla bulacağız.
Derim. Belki de saçmaladım bilmiyorum.
KaptanHayal
Hayalperdesi.com'un ev sahibi
ve bir iki
site sitenin bordrolu memuru..