web Pazarı Türkiyede her alanda olduğu gibi bir daralma gösteriyor. Her sektördekinden daha fazla bu sektörde krizin etkileri görülmekte bir çok tasarımcı arkadaşımız işinden oldu yada iş değiştirerek daha farklı yönlere kaymak zorunda kaldı (Örneğin ben Network ve Teknik Servis bölümüne geçmiştim)
Müşteriler
internet sektörünü daha çok bir
reklam bir prestij aracı olarak görüldüğü için bu sektörde krizle beraber kan kaybı çok yüksek oldu. Sektöre ilk adım attığım yılları düşündüğüm zaman bir
web tasarımcının maaşı 1000 $ civarında dolaşıyordu. Şimdi ise dolar üzerinden maaş almak neredeyse tümden hayal oldu.
Kriz döneminden sonra (İşten ayrıldıktan yaklaşık 8 ay sonra yeni bir iş bulabildim. Allahtan donanım ve network bilgim sağlamdı) bulduğum iş bir yazılım firmasında donanım ve network teknisyenliği idi. İşin doğrusu bu iş beni ne para nede yaptığım işten zevk alma konusunda tatmin etmedi.
Müşteri sayısında artma oranından daha fazla şekilde tasarımcı ve tasarımcı firma sayısında artma gözlendi. Az buçuk frontpage veya
Dreamweaver kullanan kimseler ben tasarımcıyım diye piyasaya çıkmaya başladı. Tabiki bu kişiler daha çok fason çalıştıkları için piyasanın değerini en alt düzeylere kadar çektiler. (Lafım
freelance olarak çalışan ve yaptığı işin hakkını verip hakkını alan arkadaşlara değil).
Hiç bir tüketici fason olarak çalışan kişiye bir kuruma ödediği parayı ödemez.
Özellikle Türkiye'de yapılan el emeğinden çok hardware para ödeniyor ve değer veriliyor. Yani Sanattan çok boyaya değer veriyoruz. Bunun sonucunda da ne bir tasarımcı hakkı olan parayı alabilir ne de tasarımcının yapmış olduğu tasarım hakkı olan paraya satılabiliyor. Şirketlerde bu fason işlere karşı kendi kar marjlarını en alt seviyeye çekip tasaraımcılarına ödediği paradan ve diğer giderlerinden kısmaktadırlar...
Artık bir
internet tasarımcılığının bir standarta oturması gerekmektedir. Bu işlem ise kanımca bu konuda üniversiteleri bu sektöre yönelik vasıflı kişiler eğitmesi ile olabilir. Bu konuda çalışma yapan benim bildiğim Yıldız Teknik Üniversitesi var. Öğrenci sayısıda sınırlı.