Bir başlığa üç soru sıkıştırmışsın ki bırak forumu bu konularda herbiri için kitap çıkar ortaya...
Fotoğraf nedir demişsin...
Fotoğrafın dağıtımı veya izleyicisine ulaşması düşünüldüğünde, onları diğer teknik görüntülerdenayıran farklılık belirgin hale gelir.Fotoğraf,yeniden çoğaltma (röprodüksiyon) yöntemiyle
dağıtılmayı bekleyen sessiz yüzeylerdir diyebiliriz.
Kuramsal olarak,her türlü bilgi üç sınıfta toplanabilir.Bunlardan ilki "A" "A" dır gibi,
belirtici türdedir.İkincisi,"A" "A"olmalıdır gibi,buyruk niteliğindeki sınıflamadır.Üçüncüsü ise "A"nın"A" olduğunu
varsayın gibi istek bildiren bilgi sınıflamasıdır. Bu üç türün klasik biçimi de,gösteren bilgiler için "doğruluk" buyruk türündeki bilgiler için "iyilik" istek türündeki bilgi sınıflaması için de"güzellik"
durumundadır. Ancak bu kuramsal sınıflama her türlü bilgiye uyarlanamamaktadır.Çünkü,her bilimsel göstergenin politik ve estetik boyutları olduğu gibi,her politik buyruğun da bilimsel ve estetik yönleri ve her istek türündeki
bilginin de (sanat ürünü)bilimsel ve politik boyutları vardır.Bu uygulama güçlüğüne karşı fotoğraf dağıtım kanalları fotoğrafları
sınıflandırır...
Buna göre bildiren fotoğraflar(haber,bilimsel dergiler)için ayrı kanallar,buyuran fotoğraflar için(politik veya ticari
reklam amaçlı
afişler vs) için ayrı kanallar olduğu gibi aynı zamanda sanatsal fotoğraflar(galeriler veya sanat dergileri)için de ayrı kanallar vardır.Bu söz konsu dağıtım içinde aynı otoğraf farklı dağıtım kanalları içinde kendisine yer edinebilir.
Örnek:Aya inişi gösteren bir foto, astronomi dergisinden herhangi bir yerdeki ABD
büyükelçisinin odasının duvarına,buradan bir markanın afişine oradan da bir sanat galerisinin duvarına geçebilir. Burada anlaşılması ve açığı kavuşması gereken nokta,değişen her kanalla birlikte fotoğrafın anlamının da değiştiğidir.
Nazi Almanyasında Heartfield'ın yapmış olduğu fotomontajlar Hitlere ve dolayısıyla anti-nazi propagandalarına
karşı önemli bir araç olmuştu. Savaş sonrasında bu çalışmalar sanat dergilerini süsledi ve şimdi müzelerde... Önemli olan fotoğrafa bakan için ifade ettiği anlam.Bu da dolaylı da olsa dağıtım kanalları tarafından
belirlenmiş olur... Aslında fotoğrafın anlamını asıl belirleyen onun sunuluş biçimidir.
Fotoğrafçı da üretim sürecinde doğal olarak var. Fotoğraf üretilirken belli bir amaç var.Yani belli bir dağıtım kanalı amaçlanmıştır.Dergi,sergi,tanıtım vs...Bu iki nedenden dolayı gerçekleşir.İlki,belli bir kanalın onu daha geniş bir kitleye ulaştıracağıdır.İkincisi,belli bir kanalın sözkonusu fotoğraf için para ödenmiş olduğudur.
Mesela bir fotoğrafçı geniş bir okuyucu kitlesine ulaştığı için ve bundan para aldığı için belli bir gazeteye fotoğraf üretir. Bunu yaparken de ortam olarak gazeteyi kullandığına inanabilir.
Ancak gazete de yazılara "eşlik" eden söz konusu fotolarla okuyucusunu daha iyi programladığını düşünebilir.
Fotoğrafçı yanlızca gazetenin görüşlerine uygun fotoların yayınlanacağını bildiğinden,gazetenin sansüründen
kurtulmak için kendi estetik,epistemolojik ve politik yargılarını çaktırmadan fotoğrafa gizlemeye çalışır. Gazete de fotoğrafçının bu "yıkıcı" hareketlerinin farkına varasına rağmenprogramının zenginleşmesinden kaynaklanan bir kar düşüncesiyle söz konusu fotoğrafları yayınlar. Yani ortadaki bir danışıklı döğüştür sadece.
Genellikle foto eleştirisi,bilimsel kanalların bilimsel fotoğrafları,politik kanalların politik fotoğrafları,
sanatsal kanalların sanatsal fotoğrafların dağıtımında bulunduğu varsayımından çıkar. Ama bu üç kavram hiç bir zaman
birbirinden bağımsız olarak da düşünülemez. Yukarıda açaklanan nedenlerden dolayı. Ama çoğunlukla fotoğrafın asıl anlam belirleyicisinin dağıtım kanalı olduğu unutulur.
Sonuçta fotoğraflar, çok geniş programlı bir dağıtım aygıtının "kitleselleştirme" kanallarıyla çoğaltılıp
yeniden sunulan sessiz yaprakçıklardır.???
Cok uzun oldu yaw.Pelvan tefrikası gibi

Şimdi isterseniz fotoğraf kurgulanmalımıdır ve fotoğraf neyi ifade eder için yeni bir topic açalım ve orada devam edelim. İsteyen de fotoğraf nedir' e buradan devam etsin. Ayrıca bu konuda Vilem Flusseri' in Bir fotoğraf Felsefesine Doğru
kitabı tavsiye edilebilir. Görüşlerin tamamı katıldığım için oradan alınmıştır.
------------------
Servet Dilber
http:www.servetdilber.com