Genelde 2 ya da 3 aşamada oluyor sınavlar. İlk aşamaya girebilmen için 120 puan (genelde) alman gerekiyor.
İlk aşamada çoğunlukla sandalye'de oturan bir figürü çiziyorsun.
Dikkat ettikleri şeyler :
- Vücudun bütün olarak ve her elemanın (kolun gövdeye, başın omuzlara oranı gibi) birbiri ile oranları.
- Kompozisyon (Desenin kağıda yerleşimi ki bu konuda hassas olduklarını biliyorum. Ne kadar iyi çizilirse çizilsin kağıdın ortasında küçücük kalan bir deseni eliyorlar.)
- Formu yakalayabilmen
- Çizgi değerlerini olabildiğince çok kullanabilmen (B.sayar dili ile: %0 ile %100 arasındaki renk değerlerini başarılı bi şekilde uygulama)
- Kendine özgü bir çizgi karakterinin olması
- Araştırma çizgileri (Sert kesin çizgiler yerine daha yumuşak ve formu araştıran çizgiler)
- Işık gölge...
gibi konular. Sakın olaki bunları halletmeden kaşını gözünü yapayım, el ayak parmaklarını çizeyim demeyin. Detayları çizip çizmediğini son sıralarda değerlendiriyorlar.
Bu aşamada başarılı veya başarısız şeklinde değerlendiriliyorsun.
Başarılı olanlar ikinci sınava girmeye hak kazanıyor.
İkinci aşama daha çok seçtiğin bölüme göre yapılıyor.
grafik için girenler ayrı sınavlara alınıyor. Ve bu aşama çoğunlukla imgesel çalışma oluyor. Burada alış
veriş merkezi, deprem, tren istasyonu gibi konular veriliyor ve renkli bir çalışma isteniyor. Yine bunun yanında renkli bir kompozisyonu (orada hazırlanan bir düzenek; vazo, çiçek, kültablası, meyve ksesi ve içinde meyveler gibi) renkli çalışman istenebiliyor.
Bu aşamadan aldığın not ile çok düşük bir mikterda sonuca katkısı olan orta öğretim başarı puanının hesaplanması sonucu alınan puanlar sıralamayı belirliyor.
* Bunlar Buca Eğitim Fakültesi ve 9 Eylül Ün. Güzel Sanatlar Fakültesinin sınavlarından bildiğim şeyle. Başka üniversitelerde farklı uygulamalar yapılabiliyor ve her yıl değişik birşeyler çıkarma ihtimali de var. Bu yıl sınava giren birkaç arkadaş var forumda. Onlar da deneyimlerini paylaşabilirler.
* Önerim bol bol eskiz çalışma ve günde 1-2 tane en az desen çalışman. Ben hazırlanırken ayde bir tane eskiz defteri bitiriyordum. Kazanınca bıraktım çizmeyi