View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 13.05.2003   #1 (permalink)
zee

zee's Avatar

Yer: Kayseri-ANKARA
DB transferi ve DB'de programlama

Merhaba,
Yeni üye olmuşken işime çok yarayan ve iki PHP cinliğini sizlerle paylaşmak istedim.

Veritabanı transferi

Sitemin veritabanını yeni bir sunucu üzerine transfer etmem gerekiyordu. Eskiden bunu MySQL front programı ile yapardım. Fakat 5.5 MB database taranırken bile kilitlenmeler oluyor.Üstelik internet kafe hızıyla yeni sunucuya 5.5 mb göndermek baş belasıydı. Kul sıkışmayınca hızır yetişmez derler hesabı aklıma aşağıdaki kod betiğini denemek geldi. B yeni sunucum, A eskisi diyelim.

1 A sunucusuna bağlan
2 Tabloları oku.
3 Dizi değişkenine bütün tabloyu aktar.
4 B sunucusuna bağlan
5 Tabloları oluştur
6 Dizi değişkenini veri tabanına kaydet

Koldarı evde, yakında buraya eklerim. Gerçi herkes daha verimlisi yazabilir ve kendi sistemine göre özelleştirebilir bunu. Büyük tablolarda tabloların hepsini değilde sıra ile alış-verişlerini yapmanızı tavsiye derim. Ama mantıken böyle yapınca normalde en az 2-3 saat süren işim iki sunucu arası hız müthiş olduğundan bir kaç saniye sürdü. Tavsiye ederim.

DB'de programlama

Bunun mantığıda şöyle: PHP'deki eval komutu ile veritabanından tıpkı include eder gibi sitenin kodlarını çekmek. Faydaları ise her an her yerde veritabanını edit edebilecek bir koduda ekleyerek sitenize müdehale edebilirsiniz. Ayrıca yukarıda ki veritabanı transferi ile web sitenizi treanfer etmek çok çok kolaylaşıyor. Unutmadan PHP ve MySQL ile resimleride veritabanına kaydedebileceğinizi hatılatıyım. Bu ayrıca yedek almayıda müthiş kolaylaştırıyor. Header fonksiyonlarını ( cookie gibi) destekliyor. Bu tekniğin sistemi çok az da olsa yavaşlatmak dışında kötü bir yanı varsa da ben henüz keşfedebilmiş değilim.

Umarım işinize yarar bir kaç şey söyledim, zira bunu çok istiyorum Herkese İyi günler, kucak dolusu sevgiler...
zee şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin