View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 26.05.2003   #10 (permalink)
enemy

enemy's Avatar

Yer: Horlanda
ufak bir bilgilendirme ve tavsiyede benden.

Alıntı:
Gönderen: Firan Zal'honan
ama ev arkadaşımın araştırmalarına göre fatura kesimlerinde kazancın % 55'ini devlete vermek zorunda kalıyorsun...
sanırım, en çok kafa karıştıran bu. %18+%33 = 51 veya 18%+%33+%4= 55 olarak hesaplanıyor. Kimin, neye göre fatura kestiğini bilmiyorum. Fakat, bu tip durumlarda talep edilen vergi, "ne mal alıyorsun, ne mal satıyorsun. girdin-çıktın yok. o halde, bana fikrinin parasını ver" demek oluyor. sanırım bunada "hizmet faturası" diye ad vermişler. yani, %99.9 emin olarak söylemeliyim ki, eklenmesi zorunlu k.d.v.: %33.

merak ediyorum, yasallıktan bahsediliyorda; freelance iş yapan kaç kişi bu zamana kadar 2 el parmak sayısını geçen miktarda fatura kesti. yada, tek elinin parmak sayısını geçecek kadar?

bana, en mantıklı gelen yol; herhangi bir sektörde faal olarak firması bulunan akrabanız, eşiniz, dostunuz varsa, firma kimliğine birde web ile ilgili(yani bilgisayar) yetkisinide eklettirin, o firma üzerinden işinizi yapın. çok zorda kalırda, fatura kesmek icap ederse, bu firma üzerinde işleminizi yapar, kişiyede gerekli k.d.v. matrahını verirsiniz.

burda, firma açılışından bahsediyorum. yani, freelance olupta belirli bir ücret ödemek garip geliyor bana. en azından, bir firma ile ortaklaşa çalışırsınız, kişiye keseceği fatura için, gerekli miktarı teslim edersiniz, falan yani.

eğer, "hayır efendim, faturada adım gözüksün, cibilliyetim belli olsun" deniyorsa, bilemem tabi.