Herkes her tarafta yurtdışında
server kiralamanın faziletleri hakkında mesaj bırakırken, ben de Türkiye'de
server kiralamanın faziletlerinden bahseden mesajlar bırakıyorum, bundan niye sıkılıyorsunuz ki. Acaba müşteriler çok mu sıkıştırmaya başladı sizi, ondan mı sıkılıyorsunuz da acısını bizden çıkartıyorsunuz
Türkiye'nin hatlarının çok iç açıcı olması, Netone'un omurgasının Bnet'inkinden kaliteli olup olmaması hep çok yuvarlak laflar, sizin de bu lafları diğerleri gibi hiçbir teknik bilgiye ve detaylı araştırmaya sahip olmadan söylediğinizi zannediyorum. Bana göre yurtdışını tercih edenlerin iki nedeni var;
- Türkiye'deki
server kiraları yurtdışına göre hala biraz pahalı, burada bir
server'a 300 dolar verirken Amerika'da aynı
server'a 200 dolar verebiliyorsunuz, işe ticari açıdan kısa vadede bakılırsa Amerika daha karlı, ama biz bu olayı uzun vadeli olarak düşünüyoruz, ayda 100 dolar fazla para veririz
sorun değil, allahtan bizim gibi düşünenler çoğalıyor, Bnet'te, Netone'da, İhlas.Net'de, vs. hepsinin
server sayıları hızla artıyor. Bu firmaların
server sayıları arttıkça kiralar düşecektir, ayrıca hatlar yetmediği zaman bu firmalar ek hatlar alacaklar, bu da Türk
Telekom'u ek hatlar alması için zorlayacak, böylece Türkiye'deki
internet hatları da çoğalacak, uzun vadede olacak olan bu. Ama ben bugünü kurtarayım, ayda 100 dolar az vereyim ama Amerika'da
server'ım olsun farketmez diyen kısa vadeli düşünenler buna da mutlaka bir kulp bulacaklar.
- Amerika'daki firmaların teknik desteklerinin daha iyi olduğu söylenir durur, biz 2 yıl Amerika'da Vservers, sonra Interland, Verio gibi çok bilinen büyük
hosting firmalarından
server kiraladık, hepsinin desteği de idare eder vaziyetteydi. Bnet ve Netone ile çalıştık, onların da teknik desteğinin Amerika'dakilerden farkı yok. Fakat burada herkesin bildiği ama işine gelmediği için inkar ettiği bir durum var;
server kiraladığınız zaman
server'ın işletiminden tamamen siz sorumlu olursunuz, kiralayan firmalar size sadece
server'dan çıktığınız anki sorunlarda yardımcı olurlar.
server'daki DNS ayarlarını,
mail server kurulumunu, vs. siz yaparsınız, bunlar data center'ı ilgilendirmez. Ama ülkemizdeki
hosting firmalarına bakıyorum da; kelime İngilizce bilmeyenler
hosting işi yapıyor, eline bir Windows 2000
server CD'si geçiren
server kiralayıp
hosting işine giriyor, ondan sonra da teknik destek şöyle böyle diye ahkam kesiyor herkes, önce o işletim sistemini, kullandığınız programları iyice öğrenin, zaten teknik desteğe falan hiç ihtiyacınız kalmaz, o zaman Amerika'dakilerle de Türkiye'dekilerle de hiçbir sorununuz olmadan gül gibi geçinip gidersiniz.