Yeni konu açılması bölümünde, bildirgec.org 'da uygulanan birşey var. Linki yollamaya kalktığınızda, daha önce yazılmışmı fasilitesine boyun eğiyorsunuz. Eğer yazacağınız şey yoksa şayet, ondan sonra ekliyorsunuz.
forum.Zoque 'da da, yeni birşey girilmeden önce, bir arama mekanizması çıksa "Bak sen bişeyler yazcanda, zaten yazılmış, çizilmiş, sorulmuş, cevaplanmış olabilir. Gel sen bunu önce bi ara"cılık oynamaya zorlasa kullanıcıları? Bakıyorumda, "arama" düğmesini görmek için epey bi dikkat etmek gerekiyor. Arama gözönüne alınırsa, daha bi faydalı olur gibi...
Birde uçuk bir fikrim var(bende arama yapmadan yazıyorum, belkide daha önce yazılmıştır

). Foruma üyelik paralı olsun. "Parayı veren düdüğü çalar...", "Para verdim, sonuna kadar hakkıyla yararlanacağım..." felsefeleri kafamıza yapışsın. "Madem para veriyorum, yararlı bilgiler görmek istiyorum. Bende yararlı şeyler yollayacağım çünkü"cülük oluşsun zihniyetlerde. "Hahayt, böyle bir siteye paramı vercem?" düşüncesiyle yaklaşanlar uzak durur bari. Zaten, hit yüksek, kalite yüksek, adam siteini girdiği zaman hit bile elde ediyor kendine. Bazen bu düşüncelilerde olabiliyor.. Yoksa, www ve siteanalizi gibi bölümler içerik olarak çok yüksek değilde, fotoğrafçılık,
server side programlama gibi yerlerde yüksek hitli olurdu.
Para sembolik olur. Herhangi bir rakam telaffuz edemem ama sembolik olur işte. Ne bileyim, bu parayla yurdum vakıflarından birine yardım edilir, 1-2 ufaklık okutulur, falan vede filan.
Veya, bu paranın bir kısmı host meselesine kanalize edilir,
site üyelerine host verilir, şu olur, bu olur. Zoque 'nun bwsi yükseltilir, daha çok downloada dayalı şeyler görürüz, geliştiririz kendimizi bilmemne.
Madem yüksek zihniyetli bir grup oluşturulacak Türkiye karasularında, bunun tek yolu en hassas noktamız olan "cebimizden para çıkması" ile olur. Madem bu foruma çok değer veriliyor, günde 10-15 defa rahat uğrak olunuyor, o zaman 3-5milyonun lafıda edilmez.
Acayip kustum içimdekileri. Saçmadır, doğrudur, inanırım kendime. Ama hal böyle olursa, beklentileri karşılar gibime geliyor hani.