Ben para meselesini, sadece acayip bir fikir olsun diye sundum. Sadece parayı düşleyen yerler olur, önüne gelen herkesi içeri alır. Siz içeriye herkesi doldurursanız, içeridekilerinde huzurunu bozarsınız. Bunu önlemenin bir iki farklı yolu vardır. Ya bodyguardlar geçer not vermelidirde içeri almalıdır, yada ciddi bir miktar para vermelidir ki, kaliteyi aradığını varsayalım. Bodyguardımız yokki, tanısın, görsün, sevsin içeri alsın. Monitörde gözümüz yokki, seçip alalım...
Ağzının tadını bilen, taviz vermediği arzuları olan kişiler parayı gözetmezler. İşin ucunda tatmin olacağını biliyorsa şayet, o parayı verir. Verirsede, miktarı ne olursa olsun dokunmaz.
Parayı geçelim. Diğer şık üzerinde düşünelim. Gönderilen mesajların, yapılan yorumların yöneticiler tarafından kontrol edildiğini varsayalım. Bunu hangi yönetici yapmak ister? Neden yapsın? Çok büyük bir kitle ne okuldan, ne evden bağlanıyor. Hepimiz işyerindeyiz. Mesai saatlerinde, yazı okumak için bile gerekli zamanı bulamayabilen yöneticiler ve/veya yetkililer, birde çürükleri ayırmaya çalışan manav çırakları gibi davranırlar mı? Heba ederler mi zamanlarını?
Amme hizmeti bir
forum diye düşünelim.(ki bu yanlış anlaşılmasın. Elbette, ücretsiz olmalı, elbette bilgi paylaşılabilmeli) ama, bir yerden sonra bu daha çok reklama dayalı işler haline gelmeye başladı sanırım. Sitesini atıyor ortaya "Nasıl olmuş?" diye. Bazen bu bana çok samimi gelmiyor... Çok yeni değilim
forum 'da. Hatta, sadece okuyanlardandım bende. Son zamanlarda katılıyorum.
Sonra, 300-500 kişilik bir
forum olsa, "herkes yanındakinden sorumludur" diyerek, olay örtbas edilebilirdi yada "herkes
forum kurallarına dikkat etsin" dendiği takdirde, sorumluluk sahibi insanlar baskın çıkabilirdi ama öyle olabileceğini düşünüyormusunuz? Yani 3000 parmağın 3000 taneside bir değil.
Bence, 3000 tane
forum üyesi olup 50 kişi aktif olacağına, 50 tane paralı üye olsun, 50milyar değerinde bilgi paylaşalım daha iyi olur.
Çok değil, geçen seneye gidin. Zoque+Bildirgec Zirvesi yapıldı, sadece Zoque zirvesi bile değildi ki toplam 70 kişi ya gelmiştir, ya gelmemiştir. Yarısı Zoque, yarısı Bildirgec. Zaten foruma giren Bildirgec'e, Bildirgec'e giren, foruma giriyor..
Bence paralı üyelik mantıklı olur. Mesela, paralı üyeler konu veya yorum post edebilirler. Her konuya erişim hakları olur. Beraberce, konu pişirilir, servise hazırlanır, sunulur, olur, biter artık hiçkimse yorum yapmıyordur, ondan sonra arşiv niteliğindeki bu konu anonmous user 'lara açılır. Herkes nasiplenir.
Ciddi ciddi söylüyorum ki, şuanki
veri kümesi bile, her yerde kolay kolay bulamayacağımız cinsten Türkçe bir kaynak oldu. Paralı olmalıdır