Madem herkes bilgilerini bir nebze aktarmış, ben de duyduklarımı vb. aktarayım.
Ben şahsen Soul'un aksine
freelancer, homestudio vb.. çalışma şekillerine pek inanmıyorum. Çünkü ticaret pek bizim mantığımıza göre işleyen bir yapı değil arkadaşlar. Öyle yatarak, kaçarak şunu bunu yaparak gelinecek seviye ve aşama bir yere kadar. Ve ben şahsen Ticaretin belli bir ciddiyetinin, disiplininin olması gerektiğine, aksi halde acı sonuçlara varacağı düşüncesindeyim.
Çok yetenekli, becerikli, ve zaman zaman uçuk paralar kazanan örnekler görüyorum. Ama bu seviye ile gelinecek nokta belli bir seviyede. Daha yukarıya çıkmak... Bilemiyorum. A tabi hedef bireysel anlamda manyak işler çıkaran bir
freelancer olmak derseniz, eyvallah...
Bilmiyorum bu bana kısır ve sınırı olan bir hedef gibi gelmekte. Bu benim düşüncem şüphesiz. Eğer bu sektöre adını yazdıracak firmalar kurmak, etmek isteniyorsa
kurumsal kelimesinin anlamı bulunmalı. Disiplin kelimesinin anlamı bulunmalı... Bunlar ticaretin özüdür. Eğer ticari amaçlar uğruna bu işe girilecek ise...
İyi müşteri
kurumsal kimlik ister. Telefonunuzu aradığınızda size bağlanmak, mekanınıza geldiğinde gerçek bir mekan olmasını ister. Oturmanıza kalmanıza, üstünüze giydiğiniz takım elbisenizin markasına, saçınıza başınıza bakar. Mekanınıza geldiğinde mobilyaya, çalışanlara, içtiğine ve hatta bardağa... Bu pazarlamadır bu ticarettir. Sonra işin para kısmı da var tabiki... Fatura ıvır zıvır varmı? Ltd'misin? Hangi bankalarla çalışıyosun? Zira müşteri de haklıdır. Biliyorum %80'ninize ters gelecektir ama bu iş böyle...
Hem destek boyutu da var.
freelancer'a verdin işi. Sizce güvence ve devamlılık oranı yüzde kaç??? Lütfen
freelance çalışan kardeşlerim kusura bakmasın.. Adam buna da bakıyor ve tercihlerini de yapıyor.
İş yeri ile ev ayrıdır bana göre. Bilmiyorum verimli olan elbet vardır ama kaçta kaç? Dediğim gibi arkadaşlar, ticaret DW'de hoplatıp zıplatmaya benzemiyor. Kuralları ve riskleri var. Uyarsa oynarsın. Bizim çoğumuzda "rahatlık, özgür ortam, neşeme göre çalışma saati vb.."

var. Yok abi ticarette bu olmaz, olamaz. Bunlar bizim kişisel kurallarımız, ticarete adapte etmek bence çok zor.
Başımdan geçen ve çok kızdığım bir kafa yapısını yansıtan bir anıyı anlatayım size.
" Çok başarılı bir tasarımcı arkadaş ile tanıştım. İşleri süper. Çok takdir ettim.
freelancer takılıyor. Yaşı da az buz değil yani..
Sordum neden kendi işini kurmadığını ve böyle takıldığını. Bana kısa ve çok kaba bi şekilde cevap verdi.
"...'üm yemedi" Sonra devam etti, "Vergisi var, KDVsi var, kurarken para veriyosun, Elektrik, Su, kıl yün..."
Ya böyle mantık yok. Sen para kazanmak ve ticari kaygılar için bi işletme açmaya niyet edeceksin ve hiç biryere para pul ödemeyeceksin. Tamam sistemde gereksizlikler var. Ona lafım yok ama bahane ve mantık da bu olamaz bence... bu mantıkla ticarete bulaşılmaz. Bulaşan da BATAR abi. Başka açıklaması yok.
Şirket kurmak zormuş. Kim demiş? Tam 3 günde limited şirket kuruyosun yeni kanunlar çerçevesinde, eskinin 1/3'ü fiyatına... Ve lütfen yanlış anlamayın ama sermaye için o kadar büyük paralara gerek olduğuna inanmıyorum ben. Para sayılmayacak paralara şirket kuranlar gördüm... "Amaç" önemli bence, gerisi hikaye. Ticaret öyle 2 günde olacak iş mi? 2-3 yıla banamısın demezler normalde...
Öf neyse çok yazdım

Bunlar sadece benim düşüncelerim.
Saygılarımla