merhaba herkese,
ben genelde okuyucu olarak katılıyorum zoque'ye, ama bazı şeyler yazmak istiyorum bu konuda.
marlon, dediklerinin ilk kısmına katılıyorum. yurtiçinde de yurtdışında da kurumlar, ufak da olsalar, karşılarında bir yapı görmek isterler. ve bu yapıya istedikleri zaman ulaşabilmek, ve uzun vadeli destek almak isterler. dolayısı ile uzatmadan, kurum olmadan (firma değil, kurum olmadan) iş yapmak zor.
freelance konusunda ise sana yine katılıyorum, türkiye'de
freelance mantığı kesinlikle oturmadı, oturmaz da. bunca yıldır bu sektordeyim, turkiye'de çalışılabilecek
freelancer çok azken, yurtdışında problem yaşayacağınız
freelancer cok azdır. hayatım boyunca bir tane adam gibi çalışan
freelancer gördüm, o da 47 yaşında 2 çocuk sahibi biriydi.
son olarak, şirket kurmaya gelince. burada bence yanılıyorsun. şirket kurmakla iş bitmiyor ki? şirket kurmak 3 gun surebilir. ama bir kurum haline gelmek aylar sürer, ve cok masraflidir. kredi, borc, ya da ciddi anlamda birikmiş para olmadan bir kurum olunması cok acik soyluyorum bence cok zor. ha şirket kurulur, ama o şirket de yurumez. ornekleri cok. bir sirketi kurum haline getirmek içinse ciddi masraflar var. ozellikle bizim sektorumuzde.
bu sektorde kurum yaratmak (kose basi
web tasarimcilarindan bahsetmiyorum) cok pahali bir iş. ancak dukkan acilir.
ya 5-6 kişi, bir kısmı teknik konuda, bir kısmı marketing konusunda uzman biraraya gelecek, varlarini yoklarin koyarak şirket kuracaklar, ya da hic kurulmayacak.
kimsenin hevesini kırmak istemem, ama ciddi istek olması lazım, ve yanında ya büyük bir sermaye ya da ciddi bir kar merkezi (her ay standart 3000 dolar getiren bir hizmet mesela) olması lazım.
onun dışında, bu sektorde , ozellikle turkiyede bir şey başarmak cok zor.
sadece fatura kesmek içinse bir ajansla calismak en mantiklisi.
herkese selam tekrar,
sushie