View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 02.07.2003   #14 (permalink)
enemy

enemy's Avatar

Yer: Horlanda
@sushie: Sana katılıyorum. Hatta, dediklerin aslında benim anlatmak istediklerimin aynısı. "Firma kurmak zor iştir..." yada "Firma kurmakta neymiş, iki günlük işi var..." demekle herşey bitseydi, herkesin bir firması olurdu.

Şirket açmak, şirketin içine girmek, "benimde işyerim var" demek hoş olsa gerek. Fakat, iş freelance 'te olduğu kadar kolay olsa keşke. Ticari kimliğinin pazarlanması, asıl olayın can alıcı noktası.

"Yok canım, ne var bunda? Bu zamana kadar bunca iş yapmış olan ben, kendi firmamımı pazarlamıycam?" diyerek işin altına girildiği vakit, ciddi anlamda problemler çıkabilir. Kaldı ki, web gibi şuanda çok ince bir çizgide seyreden sektörde, bu tarz yaklaşımlar problem yaratabilir. "Kestiğin fatura kadar vergi ödersin..." diyerek belki işin içinden sıyrılabiliriz ama öyle kıldan tüyden giderler çıkıyor ki, ne olduğunu anlamadan (varsa)sermayeni eritmiş, parasız kalmanın verdiği korkuyla kötü yanlışlara düşmeye devam ediyorsun.

Kanımca, aktif olarak bilgisayarın herhangi bir koluyla ilgili çalışabileceğiniz "yetebileceğine inandığınız(!)" aktif firmanız yoksa, firma açmak ve belirli yükümlülükler altına girmek batmancilik oynamaktan başka birşey değildir.

Kaldı ki, bunun yanında çalışanlar olacak, çalışan giderleri olacak. 5-10 çalışandan bahsetmiyorum... 1'ide 1, 1000'ide bir.

Diğer bir seçenekte şu: Enfes bir proje ayağa kaldırmışsınız 1-2 arkadaş. Fakat, projenizin tanıtımı, pazarlanması, eğitimi ve ticari kimliğe karşı, ticari kimlik ile karşılık verebilmek için işyeri açılabilir. Açılmalıdırda... Fakat, bunu yaparken bile en az 2000-3000$ sermaye ile girilmelidir, uzunca bir süre para kazanmak ikinci plana atılmalıdır ve yılmamalıdır insanlar. Proje içeriği pazarlanmaya çalışılırken, pazarlamacılarınızın edineceği işler, sizi ayakta tutabilir. Bu yönden işin artısı vardır fakat, "Ben yeni bir firmayım. web işi yapıyorum" dediğiniz an, birçok firma yüzünüze bile bakmayacaktır.

Ayrıca, "web işi yapcam ağğğbi, büyük para var..." diyip. 1-2 gazete ilanıyla webtasarımcı bulan ve 100-200 milyona siteler yapan çok firma gördük. Eğer, "firmamı açarım, öyle ucuza işlerde yaparım..." deniyorsa, unutulmamalıdır ki arkanızdan küfür eden çok olacaktır.

Şahsi düşüncelerimdir, katılınır ve katılınmaz. Saygıyla karşılarım.