Hem programcı hem tasarımcı olmak aslında teorik olarak mümkün olsa da pratikte bence çok zordur. Genelde bizde bir taraf ağır basar diğer tarafa da azıcık kafa basar

Bu da zaten Türkiye şartlarında yeterlidir. Tasarımı ele alalım sadece
program bazında bile baksak yalanıp yutulması gereken o kadar çok şey var ki... Programlardan da önemlisi tasarım bir yetenektir ve herkesin harcı da değildir. Programlamayı ele alalım bir programcı için seçtiği alanda uzmanlaşmak çok ama çok yorucu ve uzun bir süreçtir. Sadece
ASP bile bir deryadır. Veya sadece
PHP. Wrox'un yol haritalarına bakarsanız bizde Beginning ..... diye başlayan kitabı okuyan programcıyım derken (veya hakkı öcal kitapçığını ki bunlar ayrı bir komedi) bu yol haritasına göre önünüzde soğurulması gereken binlerce sayfa kitaplar vardır. Ki yine de bunları okusanız bile tecrübe katılmadan bir programcı sayılmazsınız. Algoritmik düşünmeyi bilmeyen, (daha bir sayının tek mi çift mi olduğunu nasıl kontrol edeceğini bile bilmeyen hatta) insanların programcıyım demesi bana " Ne kadar çok şey öğrenirseniz o kadar az şey bildiğinizi farkedersiniz" sözünü bu tarz insanların hiç duymadığını düşündürür.
Malesef Türkiye şartlarında her şeye bulaşmak zorunda kalıyoruz ve bu da ortaya güdük tasarımcılar, güdük programcılar çıkarıyor. Tatminsiz beyinlere ortam hazırlayıyor ülke şartları. Ben bu sebeple de her ikisini de bilen diye ilanlara gülerek bakıyorum. Çünkü imamın ayıbına cemaatin cevabı açıktır ve imam düzelmedikçe cemaatten hayır beklemek zordur.
Bizleri uzmanlaşmaktan alıkoyan bu şartlara üzülerek bakmaktan başka birşey yapamıyorum kendi adıma.
Karışık oldu ama can acıtıcı bir noktaya parmak basılmış ki insan düşüncelerini toparlamakta zorlanıyor.