Birincisi genel olarak webe baktığımızda
web teknolojileri birleşmiyor aksine ciddi bir şekilde bölünüyor,
CSS Expertleri,
ASP Expertleri, .NET Expertleri,
HTML Expertleri vs...
Yani bu kişiler bir leşmiyor aksine iyice açılıyorlar, bi tanes ben Clien-Side programcı olarak çalışırım diyebiliyor ve Cross-Browser JS konusunda uzman oılabiliyor, yada kullanılabilirlik, yada
HTML kod konusunda uzman olabiliyor.
Konuyu bilmek farklı yapmak farklı bir şeydir.
Örnek olarak şu an
PHP | Pear | Smarty ile geliştirilen bir projede tasarımcı olarak çalışıyorum. Tek gördüğüm sarf
HTML kodu + bir kaç küçük Smarty Sintaxı.
Smarty
PHP için bir
template engineı (sistemi), ve bugün bakarsanız ServerSide diller daha çok
template sistemleri üzerinde geliştirilmeye başanıyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri de artık tasarımcıların kodlarla savaşmamasının istenmesi.
Mesela bir Reeat Region da (tekar eden bmlümler, listeler gibi) smarty d tasarımcının tek gördüğü;
Kod:
{Repeat Begin}
{$sayac} nolu kayıt <br />
{Repeat End}
gibi. (tam syntax bu değil ama çok yakın, tasarımcı derken
HTML Coder ı kastediyorum, bu tasarımcı ile aynı kişi olabilir tabii ki)
Özet olarak : Herkesin her şeyi bildiği günlere değil aksine herkesin kendi işini bildiği günlere doğru gidilmeye çalışılıyor.
Son olarak dediğim gibi etrafınızda olan şeylerin
mantıklarını bilmeniz gerekir illa ki. Tasarımcı olarak / Coder olarak bir işe girerken temel
ASP bilgisi (firmada
PHP kullanılıyor olsa dahi) kesin olarak işinize yarayacaktır.
Aksi takdirde
PHP kodlarını bozabilrsin, veritabanı ne ki ? diyebilirsiniz, şimdi bu içerik nasıl oldu da değişti gibi kafanızda ki tuhaf sorular ve entegre güçlüğü kesin olarak olur.
Çok uzattım ama esas noktanın kendi
title ınızı belirlemekte sanırım. Yani ben
ASP PRogramcısıyım derseniz o noktada sizin için gif i jpeg burada kullanılır gibi şeyleri bilmeniz gerekmez ama aynı şekilde süper
CSS bilmesenizde
HTML bilmek zorundasınızdır.
Şahsen ben
HTML bilmeyen Programcılarla çalışırken çok sıkıntılar çekiyorum, Özellikle de
<font SIZE="5"> gibi kod yazanlarla