View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 05.01.2004   #2 (permalink)
kalvinhobs

kalvinhobs's Avatar

Yer: Adana
Re: Freelance Fiyatlandırma nasıl olmalı ?

Kesinlikle yıkıcı yaklaşmak istemiyorum ama istediğiniz şekilde bir çalışmanın yapılmasını imkansız olarak görüyorum.Yurtdışındaki forumlarda ya da özel görüşmelerde benzer pek çok tartışmaya katıldım, ya da takip ettim ve hiçbir zaman bir sonuca varıldığını göremedim.
freelance yapılan bir işin değerini belirlemek için çok fazla değişken olduğunu düşünüyorum ve ortak bir noktanın bulunması da bana kolay görünmüyor.
İnternet sağolsun, hepimize tüm kapıları açıyor.Herhangi bir yerden herhangi bir müşteriyle çalışabiliyorsunuz.
Gün geliyor Amerika'da bir firmaya bir iş yapıyorsunuz, ertesi hafta Maraş'tan bir müşteriniz oluyor.Elimde şöyle bir liste var, ona göre hareket edeyim derseniz, bu noktada tıkanırsınız. Aynı iş, aynı zaman, aynı emek ama belki 5 katı para alacaksınız diğerinden.Onu da geçtik, Türkiye'de iki firmadan bile isteyeceğiniz para bambaşka olabiliyor.
Diyelim ki iş bir afiş tasarlama işi, listemizde 200$ fiyat belirlenmiş, 2 aydır photoshopla oynayan bir tasarımcı ile 5 senedir baskı işleriyle uğraşan kişi aynı ücretimi alacak? Tamam belki ilki daha güzel bir iş çıkarabilir ama demek istediğim fiyatı kişinin kendi şartlarının belirleyeceğidir.

Bence freelance çalışan her tasarımcı kendinden sorumlu olmalı.Herkesin kazanmak durumunda olduğu ya da o kadar kazanırsa mutlu olacağı bir rakam vardır.Kişi, ne sıklıkla iş alabildiğini tartar, giderlerini hesaplar ve günlük ne kadar kazanması gerektiğini düşünür.İş geldiği zamanda belli bir yanılma payıyla harcayacağı güne göre parasını ister.Bu noktada listenin hiç bir önemi kalmıyor.O parayı istediğinde alamıyorsa, zaten gerektiği kadar iyi değildir.Eğer alıyorsa da zaten problem yok, daha fazla daha fazla almalıydım diye tasalanmaya gerek yok.Bir dahaki işe daha fazla ister ve bir şekilde kendi sınırlarını bulur diye düşünüyorum.Zaman kişinin yeteneklerine ve eline gelen imkanlara göre zaten bir fiyat belirleyecektir onun için.Önemli olan ne sıklıkla iş aldığını, bu ileri almak için ne kadar zamanını çalışmadan geçirdiğini bilmek, aldığı işin ne kadar süreceğini önceden iyi hesaplayabilmek.

Bir de şunu söyleyeyim; diyelim ki bir iş imkanı doğdu.Firmayla görüştünüz , adam 500$ para verebiliyor, ya da keyfi öyle istiyor, o kadar veriyor.Siz de harcayacağınız zamanı göz önüne alıp bakıyorsunuz ki, sizin için de bu rakam uygun."Hayır, listede 700$ yazıyor" mu diyeceksiniz.Sanmıyorum, işi alıp en kısa sürede tamamlayacaksınız, doğrusu da odur.

Kısacası freelance çalışan birisinin listesi şudur;
"İşi elden kaçırmadan alabileceği en yüksek rakam"
Dediğim gibi bu noktayı da zamanla kendi buluyor insan.freelance çalışan hiç kimse kendi fiyatını başkalarının fiyatıyla kıyaslamamalı bence, kendisi için uygunsa tamamdır.

Kimseyi bağlamayacak bir liste için bence vakit harcamaya gerek yok.Yine de herkes olumlu yaklaşırsa ben de fikir vermeye çalışırım.

Umarım çok negatif yaklaşmamışımdır diyeceğim ama biraz öyle oldu sanırım
kalvinhobs şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin