Arkadaşlar freelancerların herhangi bir şirketten farkı, birbirleriyle rekabete girmemeleri ve bireysel olarak bir şeyler başarmaya çalışmalarıdır bence. Fakat bu bireysel çabalar bir yere kadar idare eder ve sonrasında (özellikle iş yükü artmaya başladığında) ilişkiler tıkanır ve süreklilik arz etmez hale gelir. Artık
freelancer aylarca iş alamamakta ve iş aldığında onun bunun teyze oğluyla hala kızıyla rekabet etmek zorunda kalmaktadır.
Örneğin ben bundan 5 yıl önce ilk
freelance işimi 1500 $ a yapmaktayken şu anda daha ağır işleri 300-400 $'a yapmak zorunda kalmaktayım o da iş bulabilirsem. Bence burada konuşulması gereken şey freelancelerin bir şirket gibi ortak hareket edebilmeleridir. Burada oluşturulacak bir fiyat listesi altında (hatta bu topluluk referans gösterilerek; yani zoque
forum freelancerları gibi ya da başka bir isim altında) ortak hareket edebilmeliyiz gibi geliyor bana. Hatta bu işi daha ileri götürerek birbirimize iş pas etmeli ve ortak işlere imza atabilmeliyiz. Çünkü Türkiye'nin hali ortada ve burada koca şirketler bile doğru dürüst var olamazken bizlerin bireysel olarak uğraşmamız ancak geçimimizi (o da zar zor) sağlamaktan öteye geçmez gibi geliyor.
İşte size ciddi bir öneri: Biz Freelancerlar olarak (özellikle İstanbuldakiler ve sadece
web masterlar değil,
grafik tasarımcılar, pazarlamacılar, metin yazarları vs. yani bir ajansın ihtiyacı olacak herkes) bir araya gelip bir toplantı yapsak. Burada faturalarımızı keseceğimiz ve diğer tüm işlemlerimizi halledeceğimiz (ne biliim vergi mergi vs.) bir şirket kursak. Böylece bir fiyat ve ürün standardı yakalasak. Kazanılan parayı herkes emeği oranında (atıyorum işi getiren %20, arayüzü hazırlayan %20, photoshopla uğraşan %20, scriptti phpydi falan hazırlayan %20, hiçbişey yapmayan %10, şirkete kaynak %10 gibi) paylaşsa. Yeni Türkçe ve ecnebi içerikli projeler üretsek. FENA MI OLUR?
Yani diyorum ki bu
freelance işi kurumsallaştırsak. Ama yine herkes evinde pijamasıyla çalışsa. Biz bi
freelance ağı oluştursak kendi kendimize inisiyatif geliştirsek. Hırslarımızı biraz geri plana itsek hep beraber kazansak birbirimize kazandırsak nasıl olur?
Ben şu anda bu tür bir şirketi oluşturma aşamasındayım. Pazarlamacısına kadar tüm elemanları freelancelerden oluşan bir
reklam ajansı kurmaya çalışıyorum. Bi sürü
site hazırladım. Büyük (çok büyük) şirketlere interaktif CD'ler hazırladım ve yeni görüşmeler yapıyorum. Bu tür bir projeye katılmak isteyen ve samimi olan herkese de kapım sonuna kadar açık.
Yani düşünsenize Türkiye'de kaç
freelancer vardır ve bunları bir araya topladığımızda ne kadar büyük bir ajans haline gelirler. Bu Türkiye'nin her yerinden iş alabiliriz demektir. Belli ekipler kurulup yurtdışı işlere imza atılabilir falan filan...
Uzun sözün kısası "bir elin nesi var iki elin sesi var" bir de bin elin sesini düşünün.
Merak edenler için
mail adresim
cuneyt.kural@kablonet.com.tr
saygılar sevgiler.