View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 11.01.2004   #86 (permalink)
enemy

enemy's Avatar

Yer: Horlanda
Re: Selamlar diyerek, baslayayim hemen.

Alıntı:
tasarcık tarafından gönderilen mesaj:
...Öyle olsaydı eğer Bill Gates'in Windows'u 1 dolara satması gerekirdi...
Burada, verilen ornekte cok yanlis bir dayandirilma soz konusu. Talep cogaldikca, fiyat duser diye birsey yok. Talep fazlaysa, asagiya cekilen fiyat spot satilan mallarda basgosterir. Hatta bu dusuncemi bir ornekle fiyatlandirayim; bir PHP forum hazirlatmak isterseniz program yazan kisiye ne kadar odersiniz? Hazir PHP forumu commercial kullanim icin alsaniz, kac para odersiniz? tasarcik arkadasimin verdigi ornek gercekten temelsiz. Soyle ki; Bill Gates'in cok sattigi icin program fiyatini indirmesi soz konusu olamaz. Eger, cok fazla isletim sistemi alternatifimiz olursa ve bu Microsoft Corp.'a dokunur bir vaziyete gelirse, o zaman fiyat indirimi ortaya cikar. forum ile ilgili ornegimde bunu tekrar yenileyeyim. Phpbb forum 1000$a commercial kullanim belki satmistir(bir ornek. o kadar buyuk bir rakama sattimi bilmiyorum) ancak, forum turevleri ortaya cikinca(Vbulletin mesela), rekabetten dogan bir fiyat indirimi ortaya cikar ve fiyat bugunku haline doner.

Ve, lutfen bunun hicbir iktisatla birlesmedigi konusunda tekrar dusununuz. Cunku, anlatmak istediginiz seye ornek verdiginiz vakit, fikir ve ornek birbirine zit dusmeye basliyor. Cunku, burada talebin artmasiyla fiyat dususunden bahsedilmiyor. Alternatiflerin cogalmasiyla dusen fiyatlardan bahsediliyor.

Birde, matbaa isleri herzaman oldugu gibi para kazandiracak. Matbaa oldugu surece, tasarim iside para kazandiracak. Bana soracak olursaniz, yakin bir tarihten sonra HTML yazarak para kazanan olmayacak. Cunku, isyerlerinin gereksinimleri basit HTML sitelerden cok daha farkli seylere donusecek.

Neyse, bu konuda elbette daha fazla yorum yapilmasi anlamsiz. Yapacaginzi toplantida, gorusmelere bizlere iletirseniz harika olur. Yoksa, konustuklarinizdan bizler mahrum kalacagiz.

Birde birsey sormak istiyorum. OpenSource olayi olduktan sonra, bilgili insan duzeyi ve dogal olarak, is fiyatlari dustu. Nacizhane iki soru yoneltmek istiyorum

1. OpenSource mantigi ile, calisan sistemlerin kaynagina daha rahat ulasip, bilgilerine bilgi katan insanlar birgun OpenSource ortadan kalkarsa bu islere devam edeceklermidir? Yoksa, OpenSource olmazsa, bilgilerine bilgi katamayacaklarini dusunup bu insanlar piyasadan cekilir mi?

2. OpenSource'un fiyatlari baltaladigina inaniyormusunuz?

Not: @heady, ayni fikirde oldugumuzu yaptigin yorumda farketmistim ama, problem bendeydi. Kisa yazmak yerine, cok cok cok uzun yazmaliydim.

Tesekkurler.