View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 11.01.2004   #87 (permalink)
stNonStop

stNonStop's Avatar

Yer: İstanbul
Görsel: 5
Re: Selamlar diyerek, baslayayim hemen.

Alıntı:
enemy tarafından gönderilen mesaj:
Birde birsey sormak istiyorum. OpenSource olayi olduktan sonra, bilgili insan duzeyi ve dogal olarak, is fiyatlari dustu. Nacizhane iki soru yoneltmek istiyorum

1. OpenSource mantigi ile, calisan sistemlerin kaynagina daha rahat ulasip, bilgilerine bilgi katan insanlar birgun OpenSource ortadan kalkarsa bu islere devam edeceklermidir? Yoksa, OpenSource olmazsa, bilgilerine bilgi katamayacaklarini dusunup bu insanlar piyasadan cekilir mi?

2. OpenSource'un fiyatlari baltaladigina inaniyormusunuz?

Tesekkurler.
Herhalde Bilgili insan sayısı artıkça iş fiyatları düştü demek istedin. Fakat ben open sourcela bunun bağlantısını tam olarak kuramadım.

Fiyatların düşmesinin sebebi (web tasarımı vs.) 1997-1998 yıllarında popüler bir meslek olarak ortaya çıkıp, 2000-2001 yılları arasında bir çok kişinin ben bu işi yapıyorum diye piyasaya dalması ile başladı. Artan talebe oranla bu talebi karşılayacak kimse sayısınında ise daha büyük artış yaşandı. Rekabet ortamı içinde kar marjı oldukça düştü vs. Zaten bunlar yukarıda bahsediliyor daha fazla kalabalık etmesinler...

Open Source işi öğrenmek isteyen kimselere belki bir nebze yol açmıştır. Ama tek öğrenme yolu bu değildir. Ve yazılım konusunda Open Source tan kod okuyarak ve yorumlayarak bir şeyler kapmakta o kadar kolay değildir. Herkesin kendine göre göre bir kodlama tekniği vardır.

Kaldı ki Open Source özellikle yazılımlarda kendisini gösterdi, (Bir kaç donanım uygulaması dışında) ülkemizde yazılım fiyatları düştü mü? Veya dünyada yazılım fiyatları düştümü? Sadece Open Source işleminden sadece gerekli kimselere belli miktarlarda yararlanıyorlar.

Örneğin MySQL Kaçtane farklı MySQL dağılımına şaitsiniz. (Hoş ben bir tane biliyorum kendi geliştirdiğimiz) Open Source bir yazılım kaynak kodları meydan da aynı zamanda commerical lisansı da var. Open Source sadece kaynak kodlara bakın sizde bir şeyler öğrenin anlamına gelmiyor. Yapabiliyorsan (belli bir seviyede bir şeylere hakim olman gerekiyor mesela socket programcılığına) gel sende bir şeyler ekle beraberce bir şeyler ortaya koyalım anlamına gelir.

Open Source yazılımlar son bulursa ne olur bundan önce ne oluyorsa gene onlar olur. Hoca dan öğrenciye Masterdan junioura, Ustadan çırağa geçirilir bilgi.

web konusuyla OpenSource belki aynı şekilde çalışmıyor. flash gibi uygulamalarda artı bir şeyler kattığı gerçek. Fakat PHP veya ASP zaten open source olmak zorunda çünkü kaynak koda muhtaç bir şekilde çalışıyorlar. Java Scriptler ha keza aynı. Bu web programcılığından open sourcenun kalkması belki .NET ile beraber olacak. Ama normal programcılıkta olduğu gibi bilgi birikimi olan kişiler için anlam ifade ediyor.

Kısaca fiyatları baltayan opensource luk değil bizleri.

Elektronik ve Haberleşme Mühendisi
Aziz DURMAZ
stNonStop şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin