View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 12.01.2004   #91 (permalink)
doubt

doubt's Avatar

Yer: Moskova
Görsel: 101
Re: Selamlar diyerek, baslayayim hemen.

Uzun zamandır bu konuyla ilgili yazmayı düşünüyordum ama gerek zaman sıkıntısı gerekse konunun hızlı akması nedeniyle ancak yazabiliyorum.
Kısaca özetleyecek olursak; freelance çalışmanın getirdiği sorunlar ve bunların nasıl çözüleceğine dair fikir yürütmeleri olmuş. Öncelikle sorun olarak ileri sürülen şey nedir? Fiyatların düşük olması, yeterince ciddiye alınmama ve müşteri ile ilişkilerde yaşanan problemler. Bunun çözümü için ise birincisi ortak hareket etme, ikincisi ise şirket gibi davranma ya da şirket kurma fikri ileri sürülmüş. İkinci seçenek doğrudan soruyu gereksiz kıldığı için anlamsız. Yani şirket kurarak freelance çalışma hayatında karşılaşılan bir sorunu çözmüş olamayız en fazla kişisel sorunumuzu çözmüş oluruz. Diğer seçenek olan, ortak hareket etme fikrine gelince de bu hiçbir şekilde iş yapacağımız bir müşterimizin siteyi yeğenine yaptırmasına ya da daha ucuz yapacam benim sizle bir işim olmaz diyecek kişiye karşı bir çözüm olamaz. Kaldı ki çok daha önceleri de şirket kuralım tarzında yaklaşımlar olmuştu ve bir sonuç alındığını görmedim. Kaldı ki yılların arkadaşlığı ile kurulan ortaklık ve ticari ilişkileri yürütmek bile kolay olmuyorken sanal olarak iletişim halinde olan bir ortaklığın sağlıklı yürüyeceğini düşünmek fazlasıyla pembe bakmaktır bana göre. Ek olarak şirket olayı işe başladığımdan beri bana itici gelen bir kavram. İşimi yapar paramı alırım. Vergisiyle v.s işleri uğraşacak birisi değilim.
Şu anki durum ise sadece bizim sektör için değil bütün sektörler için geçerlidir. Kimisi iyi hizmet verir yüksek fiyata çalışır, ilişkileri ve kendi müşterisi oluşmuştur bu çizgide. Bazıları aynı ürünü daha ucuza maleder ve onun da kendine göre müşteri kitlesi vardır. Yani 50 dolara web sitesi yapan çocuğa bu işi yapamazsın deme hakkın yoktur, onun da müşterisi olacaktır ve kendi seçimidir. Önemli olan senin neyi ne kadara yaptığındır. Eğer yeterince iyi yapıyorsan mutlaka bir şekilde bunun karşılığını bulursun. Yaşanan sorunlar ise tamamiyle içinde yaşadığımız ülkenin ekonomisi ile ilgilidir. Sen bir site yapar belki karşılığında paranı alamayabilirsin. Bir başkası bir kamyon mal satar aldığı çek karşılıksız çıkar. Bu konuda işini sağlam yapmaktır önemli olan. Müşteri itiraz ediyorsa yapmayacaksın ya da bu riski göze alacaksın. Biz 1000 kişi bir araya gelelim yine o gider 1001. kişiye yaptırır bu işi. Verdiği paranın karşılığını alamayınca bir dahaki sefere bir kez daha düşünür yeğenine yaptırırken. Kaldı ki şirket kurduğumuzu farzedelim, 100 dolara web sitesi yapan şirketler yok mu ki bu sorunu çözebilsin.
Özetle bu sorunu çözmek tamamen kişinin kendi yapabildikleri ve atacakları adımla ilgili. Ben freelance değil de bir şirkette çalışıyorum. Ve zaman zaman freelance işlerim de oluyor. İlk başlarda benim istediğim değil de müşterinin vereceği fiyata çalışıyordum. Ancak zaten yoğun olan iş sürecim var ve bunun dışındaki zamanımı da benim belirlemediğim bir fiyata çalışmak son derece yıpratıcı olduğunu farkettim. Bundan sonrası için benim istediğim fiyata yapacağım veya hiç yapmayacağım.
Öte yandan hükümete baskı yapabilecek bir noktanın yakınında dahi olduğumuzu düşünmüyorum.
Son olarak toplantı ile ilgili söyleyeceğim; burada herkes birbirinin yazdıklarını okur ve böyle bir konuda paylaşım daha sağlıklı olur. Toplantılar genelde ikili üçlü diyalogların dışına çıkamaz. Ancak yakın zamanda bir çay toplantısı da hiç fena olmaz.

Yoğun bir mesai sırasında alacele yazdım. Umarım yeterince ifade edebilmişimdir düşüncelrimi...