View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 12.01.2004   #92 (permalink)
heady

heady's Avatar

Yer: İstanbul
Re: Selamlar diyerek, baslayayim hemen.

Bu toplantı fikri ile ilgili bir iki düşüncemi yazmam gerektiğini hissediyorum. Öncelikle bu toplantından mucize bir fikir/sonuç çıkmayacak. Benim önemsediğim konu freelance çalışan tasarımcı/programcıların yakınlaşmaları/yardımlaşmaları veya paslaşmaları şeklindeki bir oluşuma bir şekilde adım atmak (çünkü bizde -kasdettiğim burası değil- bir de dedikodu çarkı döner... komiktir bu, zira kendine güvensiz insanlar dedikodu yapar veya karşısındakinin -rakip olarak gördüğü insanın) kuyusunu kazmaya çalışır).

Fiyatları belirleyici bir kurumun yaratılması zaten çok uzun soluklu ve sonucu kolay alınamayacak bir çalışma. Bunun yerine freelancerlar (en azından bu işi ciddiye alanlar) birbirleriyle iletişime geçip fiyatlamalar konusunda bir zemin hazırlayabilirler ve bir güven ve paylaşım ortamı yaratılabilirse birincil şikayet olan "düşük fiyat" olayı için kapalı bir topluluk oluşturulabilir. Bu tür bir oluşumun bir çok faydası var. Buraya yazmak gereksiz. Bizim toplum olarak en büyük sorunumuz paranoyaklık derecesindeki güvensizliğimiz (ki bunun bir sonuçlarından biri paylaşımsızlıktır -bu da detaylı bir konu) ve duygusallıktan (Türk toplum yapısı budur) kaynaklanan ani tepki veya ani karar verme sonucunda ortaya çıkan iletişimsizlik. Bana göre burada amaç direkt fiyatları nasıl ayarlayacağız değil, birbirimize nasıl destek oluruz ve bu destekle nasıl sinerji yaratırız sorusunu cavaplayabilmektir. Sinerji yaratabilmek zorlukları uzun vadede daha rahat göğüsleme gücünü oluşturur.

Önemli olan işi ciddiye almak, halaoğlu-teyzekızı gibi detayların bizleri ilgilendirmediği gerçeğinin altını çizmektir. Bizim sorunumuz işi ucuza çıkarmaya çalışanlar değil, konu hakkında yeterli bilgisi olmayan ama faaliyet alanımıza giren çalışmaları ciddiye alan potansiyel müşterilerin bu tarz (profesyonel olmayan akraba/arkadaş tasarımlarından bahsediyorum) yaklaşımlarla haksızlığa uğramalarını önlemeye çalışmaktır. İsteyen istediği işi arkadaşının kayınbiraderinin kızkardeşinin sınıf arkadaşına yaptırabilir. Eğer yaptıracağı çalışmayı ciddiye alıyorsa ikinci bir sefer daha ciddi bir yaklaşımda bulunacaktır (ve rastladığımız yerde bu tip kişileri -tasarımcıyı kötülemeden- bilgilendirmek ise bizlerin doğal görevidir), ama olay sadece ucuza bu "detay"ı da halletmek ise bu zaten bizlerin işi değil; aksine "sınıf arkadaşı"nın işi (o insana kızmak anlamsız, bu tür bir işle belki harçlığını çıkarıyor. o müşteri zaten bizim hedef kitlemiz değil).