Zoque.Forum
»
Ders V: Flash MX & Mouse Location.
|
| ActionScript ve Arşiv Bölümü Flash, Director, Live Motion Bölümünde önemli olduğunu düşündüğümüz mesajların toplandığı yeni bölüm. Arama motorundan daha eski mesajlara ulaşılabilir. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
flash çalışmalarımızda klavuz olması açısından [hizalamalarda kullanmak üzere] mouse koardinatlarının bilinmesi önemli bir durumdur. Çalışmalarımızı hazırlarken bileşenlerin yerlerini belirlemek ve düzenlemek için ufak bir movie clip şeklinde mouse koardinatlarını belirleyip çalışmamız tamamlandıktan sonra bu movie clip'i kaldırabiliriz. Dilersek ve sayfa bütünlüğünü bozmuyorsa export edilen SWF'de de gösterebiliriz.
Mouse koardinatlarını belirlemek flash için oldukça kolay bir iştir. İlk önce File --> New ile (Kısayol: CTRL + N) yeni bir flash çalışması açıp Insert ---> New Symbol (Kısayol: CTRL + F8 ) ile yeni bir movie clip oluşturalım. İlk layer'ımızda birinci frame'e Tools menusundan seçeceğimiz Text (Kısayol: T) mousextext ve mouseytext değişken adlarına (Dikkat edelim; Instance Name değil, Variable) sahip iki tane dynamic text field oluşturalım. Bunların başlarına da X koardinatı ve Y koardinatı gibi açıklayıcı bir static text yerleştirebiliriz. I. frame'i seçerek Actions bölümüne; (Kısayol: F9) Kod:
mousex = _root._xmouse; mousey = _root._ymouse; Kod:
mousextext = Math.round(mousex); mouseytext = Math.round(mousey); Movie Clip'ten oluşan çalışmamızı iki frame uzunluğuna getirerek ikinci frame'e; Kod:
gotoAndPlay(1); Edit --> Document (Kısayol: CTRL + E) ile main scene'imize dönüp uygun bir alana movie clip'imizi yerleştirerek Control --> Test Movie (Kısayol: CTRL + Enter) ile çalışmamızın nasıl görüldüğünü deneyebiliriz. Bundan sonra yapılması gereken tek işlem File --> Save (Kısayol: CTRL + S) ile çalışmamızı kaydetmek olacaktır. Hoş burada kaydedilmişi var.
Çocukken her sabah Tanrı'ya yeni bir bisiklet alması için dua ederdim.Ama sonunda insan Tanrı ilişkisinin böyle olmadığını anladım ve kendime yeni bir bisiklet çaldıktan sonra her sabah günahlarımın affedilmesi için O'na dua ettim. "Al Capone" flasher & eiNsteiN |
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!