|
|
#1 (permalink) | |||||
|
[Makale] Neden XHTML ve XHTML'e Giriş
Aslında yeni bir makale değil ve önceden başka sitelerde yayınlandı (ceviz.net'te ve 1-2 sitede daha gördüm, kendi siteme ise üşendiğimden koymadım daha.) Ben sadece okumamış olan, böyle bir makaleye gereksinim duyan veya sadece "neden xhtml gereksin ki?" diye düşünen kişilerin okuyup bir fikir edinmesi amacıyla burayada ekliyorum... Gelelim makaleye, Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
i got the blues. Mesaj omerbalyali tarafından 16.02.2005 (18:51) yeniden düzenlendi. |
||||||
|
|
|
|
|
#3 (permalink) | |
|
Re: [Makale] Neden XHTML ve XHTML'e Giriş
Alıntı:
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: Viyana, İstanbul
|
CFM harikadır, yeni standart budur.
Flash Shared Oject mükkemeldir. Her evde bulunmalıdır. DHTML ile sayflarınaza yeni kan yeni dinamizm katarsınız. Table ölmüştür yeni peygamber CSS tir. Java hiçbir platform tanımaz, özgürlüğün ta kendisidir. XHTML XML lin güçlendirilmişdir, hassalığı her kapıyı aşmasını sağlar. XSL ile artık daha hızlı olmakla kalmayıp daha stil takılabilirsiniz. PHP 5 neredeyse kahvenizi koymak dışında herşeyi yapar. C # sapur şupur yalayıp yutmultur herşeyi. ASP.NET ermiştir, kendini göstermez ama herşeye hakimdir. Ne olur merhamet! Biraz da Sezen Aksu dinlemek istiyorum gün batımlarında.
Z:web 2.0 As Flowers E-kart Düşünüyorum Öyleyse e-Varim Emre Murat Tatar Duyarlı Gençlik TR Mesaj emremer tarafından 16.02.2005 (22:16) yeniden düzenlendi. |
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
CFM, flash, Java, PHP, C#, .Net...
Bunlar belki reklam olabilir, pazarlama stratejisi bile olabilir... Fakat dünya da bir standartlar vardır. Bu standartlara uymamak, teknolojiyi geriden takip etmek küçük atölyesinde standartlardan habersiz 40 sene öncesinin aletlerini yapmaya çalışan ustanın "40 senedir çalışıyorsa şimdi nedir bu kaliteydi, standarttı" demesine benziyor...
|
|
|
|
#6 (permalink) | |
|
Yer: Ankara
|
Öncellikle tesekkur ederim...
Makaleyi okurken "eskitilmiş" etiketler ibaresine rastladım. XHTML 1.0'ın kabul etmediği "eskitilmiş" etiketler tam olarak nelerdir? Bunlarla ilgili bir makale var mı? Alıntı:
Tam neyi kastettiğinizi anlayamadım...
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
Yer: Viyana, İstanbul
|
cumadan pazartesiye toplam 3 saat, dün gece ise 2,5 saat uyuyarak işe gittim halen nasıl ayaktayım bilmiyorum.
sırf "yeni " standartlar yüzünden. (CSS le yapılcak bir sitenin, PhotoShopta müşteriye sunumla başlayıp, XML depolarına uğraması,..kontol paneli.. son hali ile (ASP,PHP,xtml,HTML+xsl) serverda yer almasıyla bitecek sürecin nasıl bir yol izlemesi gerektiğini kestirmek için, MSN arama motorunun stil lerle yapılmış olmasının hız dışında ona ne kazandırdığını araştırmak için, Google, alexa, crawler örümceklerinin çalışma mantığını daha iyi anlamak için, .. .. ..) Senin yazdıklarına bi lafım yok. yanlış demiyorum tam tersi, doğru olması yıpratıyor insanı fark etmeden. Standart denilen şey adı üstünde standart olmalı değil mi. Her gün yerine yenisi çıkan şey nasıl standart olabilir ki. Akıntıya karşı yüzmek bir şey değil de, Nehir yatağının değiştirilmesine adapte olmaya çalışmaktan yorulduk be Ömer kardeş.
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Hayır demek istediğim şu; Macromedia, Sun, PHP, Microsoft vs. gibi firmaların ürünleri hakkında yapılan yorumlar veya gelecekleri konusundaki düşünceler tahmin ve önermedir. Yani kesinlik konusunda birşey yoktur. Ve her zaman alternatiflerinin çıkması olağandır. Yani geleceğin tarayıcısı mozilla Firefox demek 1-2 senelik gelişimde belki kabul edilebilir bir düşüncedir. Doğru olabilir veya olamaz.
Fakat WWW Birliği (W3C) teknolojileri rastgele veya kâr amaçlı üretmiyor. Bunlar gelecekteki teknolojiler ve aygıtlar düşünülerek bir çok uzman tarafından "standart" olarak geliştiriliyor. Yani şöyle söyleyeyim, Microsoft'un internet Explorer'da çalışan CSS kodları veya eklentiler yapması kabul edilebilir. Fakat bunu her tarayıcı koyar mı? Bunu her tarayıcının koyması için Microsoft bugün ne der yarın ne der? Fakat konsorsiyumlar kararları kesin alır. web tasarımcılarda kendilerini farklı yazılımlara, dillere, teknolojilere göre uyarlayacağına sadece standarta uygun hazırlar. Burada adam PHP veya ASP seviyordur, kendi tercihidir. Fakat nasıl ki bugün HTML kodları yerine ben bir dil yaptım onları kullanayım onun içinde şu programı indir demek kabul edilmez birşeyse standartları inkar etmek ve yarın XHTML, XML teknolojilierini kullanmak mecburiyetine düşmeyeceğimizi söylemekte öyledir. Yani internet ve eticaret yokken, bu tip dinamik site teknolojileri yokken bir firma, bir kurum eticaret sitesi, kurum sitesi vs. yapmak zorunda değildi. Ve bilgisayar uzmanlarıda HTML vs. öğrenip site yapmak zorunda kalmıyorlardı. Fakat şu an internet ve bilgisayar muazzam ölçüde, aniden yayıldı. Cep telefonları, avuç içi bilgisayarlar vs... Özellikle teknoloji çılgını vatandaşlar barındıran bu ülkede, wap teknolojilerinin, mobil teknolojilerin hayatımıza girmeye başladığını ve günlük hayatımızın bir parçası olacağını inkar ediyorsak internet ve bilgisayar teknolojilerinin bu gelişmesinide inkar etmiş oluruz.
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
@emremer; evet anlayabiliyorum durumunu fakat şu basit örneği vereyim; standartlara uyanlar tasarımcılar olduğu müddetçe hangi firma standart dışı sadece kendi yazılımlarında bulunan has eklentileri koyar ki? Veya bu teknoloji şöyle olsun... diyip değiştirebilir?
Var mı aranızda JavaScript kodunu yazarken hem netscape hem de internet Explorer tabanlı düşünmeden kodlamaya kalkan? İşte bu standartsızlıktan kaynaklanır. Biz teknolojiyi, standartları öğrenir uygularsak yazılımlar "zorunlu" olarak bu atılımı yapmak zorunda kalacaklar...
|
|
|
|
#10 (permalink) |
|
Ha bu arada eskitilmiş demek 'deprecated'...
Mesela; w3 xhtml strict ile der ki <a name="title">Title</a> gibi bir kullanım yanlıştır. Çünkü a tag'ına name parametresi eskitilmiştir. Sebebi id parametresidir. Id parametresi madem sadece bir nesneye atanabiliyor o zaman a name yerine a id ile bu iş daha kolay olur. Çünkü hem aynı şekilde #top gibi bir CSS kodu da yine id="top" üzerinden o nesneye etkiyecektir. Ve daha az kod yazmış olacaksın... Bu bir örnek... http://www.w3.org/TR/xhtml1/ Şu sayfada html4 ile xhtml1 arasındaki farklılıkları ve eskitilmiş tag veya parametreleri görebilirsin. http://www.w3.org/TR/REC-html40/index/attributes.html Şu adresten de html4 için eskitilmiş olanları görebilirsin.
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|