|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Transaction & ASP
Çok fazla modülleri olan bir uygulama üzerinde çalışmaktayım. Her modül, veritabanında kendilerine ait tablolarda yer alan verileri işleyerek değişik işlem sıralarını gerçekleştirmekteler. Hazırladığım sistem kullanıcıların yüklü miktarda girdiği verileri işleyerek sonuçlar elde eden, elde ettiği sonuçlar üzerinde işlem yapan bir uygulama. Sistemin altyapısı şu anda ASP + MySQL. Uygulamada bir işlem yapılabilmesi için, kullanıcının minumum 2-3 ayrı formu sıra ile doldurması gerekiyor. Gerekli formların, hepsinin istenen kriterlere ait doldurulduğundan emin olana dek hiçbir verinin veritabanına eklenmemesini sağlamaya çalıştım. Bunun için kullandığım yöntemde, her formdan bir sonrakine geçerken verilerin istenen formatta olup olmadığını kontrol ettirdiğim gibi, formlardan aldığım tüm verileri geçici olarak işaretliyorum. Eğer son formdaki veriler de doğru olarak gelirse tüm veritabanındaki ilgili satırların tümündeki geçici ifadesini kaldırarak sistem tarafından kullanılabilir hale getiriyorum. Burdaki problem, kullanıcıların aradaki bir formda sistemden çıkması, Explorer penceresini kapatması ya da internetinin kesilmesi, vs gibi durumlarla işlemi yarıda bırakması ya da bırakmak zorunda kalması ve sonuç olarak veritabanında geçici olarak işaretlenmiş verilerin boşu boşuna yer tutması. Bu yarıda kalmış verileri tabii ki zaman zaman çalıştırdığım bir script ile temizleyebilir ya da herhangi bir kişi sitenin istediğim bir sayfasına tıkladığında başlatılan bir işlem olarak çalıştırabilirim. Ancak çok sağlıklı bir çözüm olmayacaktır bence. Az önce bir ASP.net kitabını karıştırırken kodlardan birinde MS SQL server da yapılan bir işlem için yazılan transaction işlemini gördüm. Sonra ASP ile MySQL server ile yapılıp yapılamayacağını araştırmaya başladım. ASP ile kod tabanlı bir transaction yapılabildiğini öğrendim, hatta çok sayfalı bir işlem sırasını server.transfer ve server.execute gibi metotların yardımı ile transaction kontrolü yapabileceğimi öğrendim. Yukarda bahsettiğim formdan bilgi alma işlemini tek bir transaction olarak kontrol edip edebileceğimi düşündüm. Bunları öğrendikten sonra aklıma şu sorular takıldı ve net bir cevap bulamadım. Bu konularda bilgi verebilirseniz sevinirim. 1 - Bir kaynakta, transaction işlemi commit edilene kadar cliente bir response.write ile HTML gönderilemeyeceği yazıyordu. Bu durumda ilk formunb yer aldığı sayfada başlatılan bir transaction objesi ile tüm formlardan bilgi alınana kadar olan veri alışverişini kontrol edemeyecek miyim? Verileri geçici olarak işaretlemeden veritabanına yazmayı, formları server.transfer ile aktarmayı ve hata oluştuğunda tüm işlemi transaction ile roll back yapabileceğimi düşünmüştüm ama ilk form onaylandığında transaction'ı başlatırsam client a diğer formları gösteremeyeceğim? 2 - ASP de kullanabildiğimiz transactionı bir hata durumunda ObjectContext.SetAbort ile iptal ettiğimizde, server sadece veritabanı işlemlerini mi iptal ediyor yoksa transaction başlatıldığında script ile yapılan (mesela FSO ile bir dosya yazdırma) tüm işlemleri mi roll back yapıyor. 3 - Database server'ın ASP ile yapabileceğimiz transaction dışında bir transaction özelliği var mı? Var ise ASP + MySQL sisteminde MySQL yönünde bu transaction ı kullanabilir miyim? (sadece veritabanı üzerindeki işlemler geri alınsın ya da tamamlansın) 4 - Transaction kullanmanın işlem hızı veya başka bir konuda eksisi var mıdır? Uzun sorum ve açıklamalarım için özür diliyor, yukardaki sorularımla ilgili kaynak gösterebilecek, yardımcı olabilecek arkadaşlardan yardımlarını rica ediyorum. İyi günler. |
|
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!