|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: İzmir
|
Yazılarımı asp ile yazıp arşivlemek istiyorum.
Merhaba
Ben web sitemde yazılarımı ASP ile yazıp her bir yazıyı bir sayfaya koymak ve bu sayfaların linklerini yazılan bütün yazıların en altına konmasını istiyorum. Bunu denemeye başladım. Bir veritabanı oluşturdum. Yazılarımı yazmak için form oluşturdum peki sayfalamayı ve link vermeyi nasıl yapabilirim acaba. |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
database tablosuna belirleyici bir sütun ekle [=yazi_id gibi],
oku.ASP?yazi_id=1 şeklinde link verip, oku ASP içerisinde de yazi_id ile belirtilen kaydın listelenmesini sağlayabilirsin. genel mantık; 'sayfalar arası taşınan yazi_id'nin sorgulanması <%yazi_id=Request.QueryString("yazi_id")%> . 'gerekli database connection ve recorset tanımlamaları . 'yazi_id ile belirtilen kaydı seçmek için SQL cümleciği SQL = "Select * FROM tablo_adi where yazi_id="&yazi_id . . ' bundan sonra da yazdırmak için gerekli komutları girmen yeterli bu şekilde istediğin şekilde yazdırmayı sağlayabilirsin.
|
|
|
#3 (permalink) |
|
|
Walla çok teşekkür ederim az da olsan anladım ama ben ASP de bu kadar usta değilim . Yani ben bütün sayfalara linkleri otomatik olarak eklensin istiyorum bunu nasıl yapıcam. Ve her bri sayfaya bir yazı olucak. Zaten 1. si olursa ikincisi de olur da zannedersem.
Birde oku.ASP?yazi_id=1 onu nereye koyucaz. Sanırım ben biraz acemiyim. Yada baya bir acemiyim. |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
|
herkes bir zamanlar acemiydi ![]() varsayalım veritabanın kabaca şöyle olsun yazi id | baslik | metin 1 | ASP | ASP öğrenmek gerekiyo 2 | PHP | e bu da gerekiyo 3 | .... | ..... . . . gibi olsun en alta tüm yazıların linkini vermek istiyosan, yukarıda verdiğim kodlardan sonra, o bağlantıyı kapatıp yeni bir bağlantı açarsan ve tüm kayıtları yazi_id ye yazdırırsan link şeklinde olur bir ipucu : <% while not conn.EOF then %> <a href="oku.ASP?yazi_id=<%=conn("yazi_id")%>"><%=con n("baslik")%></a> | <% wend %> kodları tüm kayıtlı yazıların başlıkları şeklinde link oluşturup kendi içine gönderecek şekilde sayfa altına ekler.
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Yer: Bursa
|
bu işe yarayan başka scriptlerin kodlarını incele daha sonra kendin yapmaya çalış .
Şu ve şurada işine yarayıcak script bulabilirsin .. Bunun dışında absconder çok güzelde açıklamış ..
|
|
|
#6 (permalink) |
|
|
Ya gerçekten birşey anlamadım . Şunu lütfen biraz daha açarmısınız. Yani nasıl yapıcaz. conn(yazı_id) filan ne oluyor. Birde tüm kayıtları yazi_id ye yazdırırsın filan .Yani kısacası hiç bir şey anlamadım. Biraz uzunca yazarmıısız.
Lütfen |
|
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
|
işini görecek ASP kodlarının tamamı aşağıda. ama çok kabaca bir haliyle. HTML düzenleme sana ait.
ek bilgi; ASP dosyasının adı : metin.ASP veritabanı adı : database.mdb ( metin.ASP ile aynı klasörde olacak, eğer farklı bir klasörde olursa servermappath'ten sonra olan düzenlemeyi yapman gerekir.) tablo adı : yazi tablo alanları : yazi_id, baslik, metin <%yazi_id=Request.QueryString("yazi_id")%> <% if yazi_id="" then yazi_id=1 strConn = "Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Data Source=" & server.MapPath("database.mdb") Set dbc = server.CreateObject("ADODB.Connection") dbc.open strConn Dim rs Set rs = server.CreateObject ("ADODB.Recordset") SQL = "Select * FROM yazi where yazi_id="&yazi_id rs.Open SQL, dbc if not rs.EOF then %> <%=rs("baslik")%><br><br> <%=rs("metin")%> <% end if rs.Close Set rs = Nothing %> <br><br> <% Set rs = server.CreateObject ("ADODB.Recordset") rs.Open "yazi", dbc,adopenforvardonly %> <%while not rs.EOF %> <a href="metin.ASP?yazi_id=<%=rs("yazi_id")%>"><%=rs( "baslik")%></a> | <%rs.Movenext wend rs.Close Set rs = Nothing %> az önce ufak bir hata vardı tam kodlar bunlar. yine de hata verirse bakarız...
|
|
|
#8 (permalink) |
|
|
Çok teşekkür ederim. Peki bu SQL cümleis ne işe yarıyor
yazi_id="&yazi_id şimdi ben burada eler yapıldığını bir anlatıyım da bakalım doğrumu anlamışım bu arada size çok teşekkür ederim. Şimdi yazi_id tablodaki bir sütun biz bunu neden request.querystring ile aldıkki acaba ben bunu anlıyamadım. Her neyse sonra db ye bağlandık Record setimizi açtık Ve daha sonra şöyle bir SQL cümlesi yazdık SQL = "Select * FROM yazi where yazi_id="&yazi_id burada yazi where göre aldık ama orasınıda anlamadım ve daha sonra rs nin sonuna gelene kadar başlığı ve metini yazdırıyoruz daha sonra tekrar rs oluşturuyoruz buda rs nin sonuna gelene kadar link veriyor peki oradaki vend ne işe yarıyor. Lütfen bana yardım edin ya da ben bu işi bırakıcam ![]() |
|
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
|
bırakma
daha yine başladın. biraz öğrenmeye başlasan çok zevk alacağına eminim. hele bir de kendi yazdığın kodlar çalışmaya başlarsa değme keyfine ![]() gelelim sorularına; requestquerystring ile sayfamıza gelen değerler sorgulanır. request.querystring'in tablo veya veritabanı ile bir bağlantısı yok. eğer kodları denediysen, adres çubuğunda ..../mesaj.ASP?yazi_id=3 gibi değerler çıkacaktır. işte querystrin bu değeri ASP içerisinde kullanmaya elverişli hale getirir. bununla hangi yazi_id'li kayıdın tam olarak görüntüleneceği belirlenir. farklı yazi_id ler kafanı karıştırmasın. birisi querystring ile sorgulanan yazi_id, diğeri ise tablo içerisinde sorgulanan yazi_id (=yani rs("yazi_id"). SQL cümleciğindeki değer şu manaya gelir; "sayfaya yazi_id olarak (querystringle sorgulanan) 2 gelmişse veritabanından 2 yazi_id'li kaydı seç " anlamındadır. while bir döngüdür ve wend ile kapatılır. yani while wend arasındaki işlemleri while deki koşul olumsuzlanana kadar sürer. yani eof ( end of file ) kaydına rastlayana kadar movenext yapıp bunları link kodlarına dönüştürür. ek bilgi : <%while not rs.EOF %> <a href="metin.ASP?yazi_id=<%=rs("yazi_id")%>"><%=rs( "baslik")%></a> | <%rs.Movenext wend blokunu <%while not rs.EOF if yazi_id<>cstr(rs("yazi_id")) then %> <a href="metin.ASP?yazi_id=<%=rs("yazi_id")%>"><%=rs( "baslik")%></a> | <% else %> <%=rs("baslik")%> | <% end if %> <%rs.Movenext wend şekline çevirirsen hem biraz daha anlarsın olayı hem de yazi_id nin neye yaradığını görürsün. ayrıca bu kodla sayfada görüntülenen yazi_id'li kayıt linkler bölümünde link değil sadece yazı olarak çıkar. tavsiyem, zafer demirkol'un çok öğretici bir ASP kitabı var, onu alman ve öğrenmeye temelinden başlaman.
|
|
|
#10 (permalink) |
|
|
Çok teşekkür ederim ama querystring benim bildiğim forumdan bilgi filan alıyordu zannedersem.Onu anlıyamadım.
Şimdi benim yapmam gereken bir forum bu forumu işleyen ASP dosyassı ve bu forumdaki bilgileri teker teker gösteren default sayfası ve birde veritabanı şimdi benim sorunum default.ASP de yani ben şimdi bunları sizin verdiğinz kodlar ile teker teker dökücem ama mantığınıu ve querystring ile if yazi_id="" then yazi_id=1 kıssmı ne işe yarıyor oraları filan anlıyamadım. birde burayı if yazi_id<>cstr(rs("yazi_id")) then %> |
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!|
En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
|
| acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script server ses sistemi site sitesi son soru sorun sorunsali sorunu |